Składniki (na 2 duże porcje):
- 200g ryżu arborio
- 2 duże czerwone papryki
- 1 duża biała cebula
- 500ml bulionu warzywnego
- 200ml passaty pomidorowej
- 150ml białego wina
- parmezan do podania
- łyżka drobno siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Papryki myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy na blaszce rozcięciem do dołu. Wstawiamy do piekarnika na jedną z górnych półek i pieczemy 30 minut.
Po tym czasie gorące papryki wkładamy do dużej miski, którą szczelnie zaklejamy folią spożywczą – w ten sposób papryki się zaparują i łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Zostawiamy je tak na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy je, obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, a na nie wrzucamy posiekaną cebulę – szklimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 3-4 minuty. Do cebuli wsypujemy ryż i prażymy go chwilę, mieszając, aż pokryje się masłem a ziarnka staną się szkliste na brzegach – około 3 minuty. Po tym czasie wlewamy na patelnię wino, mieszamy i gotujemy do odparowania.
Passatę pomidorową wlewamy do bulionu i mieszamy. Wlewamy około 1/4 płyny do ryżu, mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy do chwili wchłonięcia przez ryż całego płynu. Następnie powtarzamy dwukrotnie krok z wlewaniem bulionu – płyn powinniśmy podzielić tak aby starczył nam na 4 dolewki, w sumie. Przed ostatnim dodaniem bulionu dodajemy do ryżu pokrojoną paprykę, dopiero wlewamy bulion, delikatnie mieszamy, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
Po całym tym czasie gotowania ryż powinien być idealnie ugotowany – jeszcze lekko na ząb, ale kremowy. Przed podaniem doprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy od razu, posypany wiórkami parmezanu.