Składniki (na 3-4 porcje):
- 400g piersi z kurczaka
- paczka krakersów
- 1 szklanka maślanki
- pieprz
Sałatka Colesław:
- 500g czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 500g białej kapusty, poszatkowanej
- ½ żółtej papryki
- 1 dymki (szczypior)
- ½ pęczku siekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- sól do smaku
Piersi myjemy, usuwamy błonki i kroimy w niewielkie kawałki. Oprószamy pieprzem, przekładamy do miski i zalewamy maślanką. Mieszamy, okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę, aby miała czas się przegryźć. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski, posypujemy ją odrobiną soli i polewamy oliwą, sokiem z limonki i sosem chili. Mieszamy kapustę rękami, ugniatając ją, aby lekko zmiękła i przeszła smakiem dressingu. Kroimy paprykę w cienkie paski i przekładamy do kapusty. Dymkę kroimy na ukos i dodajemy do sałatki razem z częścią posiekanej natki pietruszki. Mieszamy jeszcze całość rękami i odstawiamy.
Krakersy przekładamy do woreczka foliowego i wałkiem do ciasta rozdrabniamy na kawałki wielkości grubo startej bułki tartej. Wysypujemy na talerz. Kawałki kurczaka wyciągamy z maślanki i strzepujemy jej nadmiar. Panierujemy kawałki rozdrobnionymi krakersami i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie obracamy kawałki kurczaka, aby zarumieniły się ładnie z obu stron. Podajemy z sałatką oraz z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.