Chrupiące kawałki kurczaka z sałatką Colesław

Drukuj
24.06.2013   Magda

Znane i lubiane złociste kawałki kurczaka lub nuggetsy, zrobione we własnym domu zyskują nowe oblicze. Nie trzeba zachwalać i opowiadać, że są 100 razy lepsze niż sklepowe lub z sieci fast foodów, należy po prostu zrobić i samemu się przekonać. Do zestawu z pikantną sałatką, stanie się waszym obiadowym numerem jeden.

Składniki (na 3-4 porcje): 

  • 400g piersi z kurczaka 
  • paczka krakersów 
  • 1 szklanka maślanki 
  • pieprz

Sałatka Colesław:

  • 500g czerwonej kapusty, poszatkowanej
  • 500g białej kapusty, poszatkowanej
  • ½ żółtej papryki
  • 1 dymki (szczypior)
  • ½ pęczku siekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól do smaku

 

Piersi myjemy, usuwamy błonki i kroimy w niewielkie kawałki. Oprószamy pieprzem, przekładamy do miski i zalewamy maślanką. Mieszamy, okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę, aby miała czas się przegryźć. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski, posypujemy ją odrobiną soli i polewamy oliwą, sokiem z limonki i sosem chili. Mieszamy kapustę rękami, ugniatając ją, aby lekko zmiękła i przeszła smakiem dressingu. Kroimy paprykę w cienkie paski i przekładamy do kapusty. Dymkę kroimy na ukos i dodajemy do sałatki razem z częścią posiekanej natki pietruszki. Mieszamy jeszcze całość rękami i odstawiamy.

 

Krakersy przekładamy do woreczka foliowego i wałkiem do ciasta rozdrabniamy na kawałki wielkości grubo startej bułki tartej. Wysypujemy na talerz. Kawałki kurczaka wyciągamy z maślanki i strzepujemy jej nadmiar. Panierujemy kawałki rozdrobnionymi krakersami i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie obracamy kawałki kurczaka, aby zarumieniły się ładnie z obu stron. Podajemy z sałatką oraz z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *