Śledzie z suszonymi pomidorami

Drukuj
21.12.2018   Magda

Polski śledzik z lekko śródziemnomorską nutą smakuje po prostu wyśmienicie. Koniecznie trzeba je wypróbować i zrobić odrobinę wcześniej, aby się przegryzły i  nabrały tego słonecznego smaku suszonych pomidorów oraz  aromatycznego oregano.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g śledzi z oleju
  • 8-10 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki oleju spod pomidorów
  • łyżeczka suszonego oregano
  • mielony kolorowy pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do zalania śledzi

 

Zaczynamy od cebuli – obieramy ją, przepoławiamy i kroimy w średniej grubości pióra. Na patelnię wlewamy olej z pomidorów, podgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się szklista i miękka – około 7-10 minut. Na sam koniec smażenia dodajemy roztarte w rękach oregano, mieszamy i ściągamy z ognia do ostygnięcia.

 

Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na centymetrowe plastry. Przekładamy do miski. Odsączone z oleju pomidory kroimy w małą kostkę i dodajemy do śledzi. Ostudzoną cebulę z oregano dodajemy do śledzi. Doprawiamy wszystko do smaku kolorowym pieprzem i dokładnie mieszamy. 

 

Przekładamy śledzie do słoika i ciasno upychamy. Zalewamy wszystko olejem rzepakowym tak, aby śledzie były zakryte. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków na minimum 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc.

 

Podajemy schłodzone.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.