Serowe tortellini w sosie z szynką i brokułami

Drukuj
10.02.2020   Magda

Dużo kremowego sosu, zielony brokuł, nadziane po brzegi serowe tortellini, a do tego szynka i ciągnący się ser – ten opis chyba wystarczająco zachęca aby sprawić sobie taki obiad. A można nim wykarmić naprawdę wygłodniałą armię, danie jest niezwykle sycące. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • opakowanie makaronu tortellini z nadzieniem serowym
  • 200g szynki, najlepiej w plastrach
  • 1 mały brokuł
  • 1  średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kulka sera mozzarella
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 50g tartego parmezanu i trochę do podania
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju

 

Tortellini gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i trzymamy w cieple.

 

Przygotowujemy resztę składników – cebulę drobno siekamy. Plasterki szynki kroimy w centymetrowe kwadraty. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki – większe różyczki kroimy w ćwiartki, małe na pół. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce.

 

Na głęboką patelnię wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy i szklimy na niej cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez około 3-4 minuty. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę oraz roztarty w dłoniach tymianek i smażymy jeszcze 3 minuty. Do tego dodajemy starty czosnek, smażymy minutę cały czas mieszając.

 

Na patelnię z szynką i cebulą wlewamy bulion, zagotowujemy. Wrzucamy do niego brokuły, mieszamy, zmniejszy ogień na mały i dusimy wszystko pod przykryciem, przez około 10. Po tym czasie dodajemy ugotowane tortellini, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

 

W międzyczasie kroimy kulkę mozzarelli na małą kostkę. Na patelnię dodajemy kremowy serek, śmietanę, parmezan oraz pokrojoną mozzarellę – wszystko dokładnie mieszamy, aby serek i śmietana dobrze rozprowadziły się w bulionie. Gotujemy jeszcze 2 minuty, aby parmezan i mozzarella się rozpuściły. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące.

 

 



2 thoughts on “Serowe tortellini w sosie z szynką i brokułami”

Skomentuj Konrad Milkiewicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.