Pęczotto z kurkami i cukinią

Drukuj
14.08.2018   Magda

Drobno pokrojone kurki, cukinia i marchewka, wszystko to przesmażone na maśle i połączone z kaszą pęczak to smaki, które można znaleźć w każdym widelcu tego pysznego pęczotto. To pęczotto, w przeciwieństwie do tradycyjnego risotto, wymaga zdecydowanie mniej zachodu, mieszania i wyczucia co do odpowiedniej konsystencji. A jest tak samo pyszne i kremowe – duszenie w odrobinie bulionu i łyżka masła dodana na koniec czynią cuda. Świetne podane solo jako danie wegetariańskie lub z kawałkiem mięsa lub ryby. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 200g świeżych kurek
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe marchewki
  • 150g kaszy pęczak
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 100ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka drobno siekanej natki pietruszki

 

Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy – najlepiej jest oczyścić je pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, odradzam mycie. Mniejsze kurki zostawiamy w całości, większe kroimy w mniejsze kawałki. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę jak marchewkę. 

 

Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę. Smażymy, aż lekko się zrumieni, około 5-7 minut na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dolewamy na patelnię wino i odparowujemy. Gdy wino odparuje, dodajemy na patelnię marchew, zmniejszamy ogień na średni i smażymy, mieszając co jakiś czas, przez około 5 minut. Po tym czasie, dodajemy pokrojone kurki i także smażymy, mieszając przez 3-4 minuty. 

 

Do warzyw na patelni dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy aby zlepiona kasza się rozkleiła. Dolewamy do wszystkiego bulion i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie bulion i stanie się kremowa – około 10 minut. Następnie, dodajemy pokrojoną cukinię – dodajemy ją na sam koniec bo szybko dochodzi i nie chcemy aby się całkowicie rozpadła. Dusimy przez 3 minut. Na sam koniec dodajemy do pęczotto łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy aż masło się rozpuści.

 

Gotowe pęczotto od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *