Opiekane kluski twarogowo-ziołowe z pieczonymi pomidorkami

Drukuj
21.09.2019   Magda

Kluchy u mnie kolejny raz królują i zniewalają smakiem. Tym razem w wersji wytrawnej – delikatne, twarogowe z aromatem ziół i słodkimi, strzelającymi sokami pomidorkami. Nic dodać, nic ująć – obiad idealny.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g sera ricotta
  • 100g sera feta i odrobina do posypania
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki drobno siekanych ziół – użyłam bazylii, oregano i natki pietruszki
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżli oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Do naczynia żaroodpornego wkładamy umyte i osuszone pomidorki. Z wierzchu polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do upieczenia na 15 minut.

 

W tym czasie wstawiamy duży garnek z wodą. Do miski przekładamy ricottę oraz fetę, rozdrabniamy wszystko dokładnie widelcem. Do serów dodajemy jajko, siekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku – dokładnie wszystko mieszamy. Do tego dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy widelcem – podana ilość mąki jest orientacyjna, może się okazać że zużyjemy mniej lub więcej niż podane w przepisie. Ciasto na kluski powinno dać dobrze się formować, być zwarte, ale będzie kleiło się do ręki, ale to jest w porządku.

 

Po tym czasie woda w garnku powinna już wrzeć, zmniejszamy ogień tak aby tylko delikatnie się gotowała. Solimy odrobinę. Za pomocą dwóch mokrych łyżek formujemy podłużne kluski, które wrzucamy na wodę. Kluski gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło. Na rozgrzane, rozpuszczone masło wrzucamy gorące, odcedzone kluski i obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor.

 

Upieczone, gorące kluski od razu podajemy, z gorącymi pieczonymi pomidorkami. Z wierzchu posypujemy kawałkiem fety i ozdabiamy listkami bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.