Składniki (na 12 muffinek):
- 1 duże jajko
- 2/3 szklanki startej na małych oczkach marchewki
- 1/2 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- około 70g zimnego masła
- 1/2 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 100g kremowego serka śmietankowego, np. z Piątnicy
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka esencji waniliowej
Zaczynamy od kruszonki – mąkę łączymy z cukrem, cynamonem, dodajemy pokrojone w kostkach masło i w palcach wszystko ucieramy na kruszonkę. Odstawiamy na chwilę.
Do kremowego serka dodajemy cukier puder, esencję waniliową i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia.
Przygotowujemy blachę na muffinki, wykładamy ją papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzewamy na 180°.
Do miski wbijamy jajo, dodajemy mleko, olej, cukier, esencje waniliową i wcześniej startą marchewkę – mieszamy z grubsza. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy sól i cynamon. Mieszamy suche składniki z mokrymi do połączenia.
Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanych papilotek, około łyżki na każdą muffinkę. Na środek wykładamy porcję serka – około łyżeczki na każdą. Z wierzchu posypujemy obficie kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, oraz z foremki, ustawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.