Chlebek cukiniowy z chałwą i czekoladą

Drukuj
11.01.2025   Magda

Pyszną alternatywą dla znanego i lubianego chlebka bananowego jest chlebek cukiniowy. Dzięki cukinii ciasto jest wilgotne i sprężyste, a dzięki ciekawym dodatkom jeszcze bardzo pyszne. Idealnie do takiego chlebka pasuje chałwa, mocno słodka, klejąca i aromatyczna, a do tego gorzka czekolada – kontrastująca, ale także wyrazista. Ja uwielbiam ten chlebek, jest na wskroś przepyszny.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm ):

  • szklanka startej na dużych oczkach cukinii
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g chałwy – u mnie naturalna ale czekoladowa też będzie dobra
  • 50g gorzkiej czekolady – u mnie 60%

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. 

 

Chałwę siekamy na małe kawałki, tak samo robimy z czekoladą. 

 

Startą cukinie przekładamy do bawełnianej ściereczki kuchennej i  mocno odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do miski, dodajemy do niej jajka, olej, mleko, esencję waniliową oraz cukier – mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy łyżką do dokładnego połączenia. Dodajemy większość chałwy i czekolady, około 3/4, i już ostatni raz delikatnie mieszamy.

 

Przekładamy ciasto do keksówki, na wierzch sypiemy resztę czekolady oraz chałwy. Wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy na kratkę na 5-10 minut. Po tym czasie wyciągamy z keksówki, za papier i zostawiamy na kratce do całkowitego ostygnięcia. 

 

Ciasto polecam przechowywać zawinięte w papier aby nie obsychało.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *