Składniki (na 3-4 duże porcje):
- 1 duża czerwona papryka
- 1 mały brokuł
- 250g pieczarek – użyłam brązowych
- 3 marchewki
- 2 cebule
- szklanka bulionu warzywnego – może być z kostki
- 2 łyżki oleju
Na sos:
- szklanka zimnego bulionu warzywnego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki gotowego sosu hoisin – użyłam z House of Asia
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki octu ryżowego lub octu jabłkowego albo soku z cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
Do podania:
- ugotowany ryż lub makaron ryżowy
Przygotowujemy warzywa – paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym – małe kroimy na pół, duże na ćwiarki. Marchewki obieramy, przekrawamy na pół, po czym wzdłuż na plastry, a te w cienkie słupki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, a następie w średniej grubości pióra. Warzywa odkładamy.
Następnie zajmujemy się brokułem- myjemy go, rozdzielamy na różyczki, które następnie kroimy – duże na ćwiartki, a małe na pół. Blanszujemy je 4 minuty w wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy, po czym wrzucamy na 3 sekundy do lodowatej wody – odcedzamy.
Przygotowujemy sos – do miski wlewamy bulion, dodajemy do niego sos sojowy, sos hoisin, ocet ryżowy lub inny który używamy. Do tego dodajemy starty imbir oraz przeciśnięty lub starty czosnek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i także dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Na woka albo dużą patelnie wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy – wrzucamy na nie cebulę oraz pieczarki – smażymy na dużym ogniu , od czasu do czasu mieszając, przez około 3-4 minuty. Do tego dodajemy marchewki oraz paprykę, mieszamy i smażymy kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy brokuły, jeśli są jeszcze lekko mokre, to nawet lepiej, ale jeśli dobrze odciekł, dodajemy razem z nim 3 łyżki wody do woka. Mieszamy i smażymy wszystko razem przez 5 minut.
Mieszamy jeszcze raz sos, bo mąka ziemniaczana lubi się zebrać na dnie. Wlewamy całość do warzyw, mieszamy – sos powinien się szybko zagęścić. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i pozwalamy się chwilę pogotować – minutę albo dwie. Po tym czasie danie jest gotowe.
Podajemy gorące, z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.