Składniki (na 4 duże porcje):
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 500g pieczarek
- 400ml bulionu wołowego
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 ząbki czosnku
- połowa cebuli
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki siekanego świeżego szczypiorku i trochę do posypania
- posiekana natka pietruszki do posypania
- 3 łyżki oleju
Przygotowujemy klopsiki – do mięsa mielonego dodajemy 2 przeciśnięte ząbki czosnku, startą na drobnych oczkach cebulę, łyżeczkę sproszkowanej papryki, sól i pieprz do smaku, jajko oraz 2 łyżki siekanego szczypiorku. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, aż całość się połączy i stanie się lepka. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania.
W tym czasie przygotowujemy pieczarki – oczyszczamy je i kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, dodajemy do niej pół łyżeczki słodkiej papryki oraz szczyptę soli i pieprzu – mieszamy i odstawiamy.
Z mięsa formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w mieszance mąki z przyprawami.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim klopsiki – obsmażamy je na złocisty kolor, z każdej strony. Upieczone ściągamy na talerz. Na patelnie po mięsie wrzucamy pokrojone pieczarki, które smażymy na dużym ogniu, aż zaczną się przypiekać. Do tego wlewamy bulion wołowy i mieszamy dokładnie zbierając całe smaki przyklejone do dna patelni. Do tego przekładamy podpieczone klopsiki oraz całe soki które zostały na talerzu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na mały i dusimy całość około 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy kremówkę, delikatnie ale dokładnie rozprowadzamy ją w sosie. Całość próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.
Całość posypujemy z wierzchu natką pietruszki i szczypiorkiem. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.