Kremowy sos z pieczoną cukinią i suszonymi pomidorami

Drukuj
27.11.2019   Magda

Kremowy do granic możliwości, pełen smaku i aromatyczny wege sos poleca się do wypróbowania. Dzięki pieczeniu ze smakową oliwą, cukinia oddaje do sosu maksimum swojego smaku, suszone pomidory dodają aromatu a śmietana i serek odpowiadają za ekstra kremowość. Do tego świeże zioła, parmezan i możemy obficie polać tym sosem nasz ulubiony czy to makaron, kaszę lub ryż.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 średnie cukinie
  • 8 suszonych pomidorów z oliwy
  • około 6 łyżek oliwy spod pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g kremowego serka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka siekanego świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego
  • łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/3 łyżeczki suszonego
  • parmezan do podania

Do podania:

  • ugotowany al dente makaron, ryż lub kasza

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki wielkości kęsa – ja pokroiłam w podłużne ćwiartki a je następnie w kawałki. Przekładamy cukinię do blachy do pieczenia. Posypujemy cukinię solą, pieprzem i polewamy oliwą spod pomidorów. Dokładnie mieszamy tak aby kawałki były dokładnie pokryte oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika do upieczenia na około 30 minut, aż stanie się rumiana. W połowie pieczenia możemy cukinię przemieszać. 

 

W międzyczasie przygotowujemy sos – pomidorki siekamy na drobno, czosnek obieramy. Na patelnię wrzucamy pomidorki, smażymy je około 3 minuty, mieszając. Do nich dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jeśli używamy suszonych ziół, rozcieramy je w rękach i dodajemy. Wszystko smażymy minutę, cały czas mieszając. Do tego dodajemy kremowy serek, śmietanę i wszystko dokładnie rozprowadzamy na gładki sos. 

 

Jeśli czekamy jeszcze chwilę na upieczenie się cukinii, ściągamy sos z ognia, ale jeśli czas pieczenia się zbiegł z przygotowaniem sosu, zmniejszamy pod nim ogień i dodajemy do niego upieczoną cukinię wraz z sokami z pieczenia. Do sosu dodajemy także świeże, posiekane zioła i wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Tak przygotowany, gorący sos podajemy według uznania z ugotowanym makaronem, ryżem lub kaszą. Polecam posypać go na talerzu płatkami parmezanu. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.