Składniki (na 3-4 porcje):
- 2 średnie cukinie
- 8 suszonych pomidorów z oliwy
- około 6 łyżek oliwy spod pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 200g kremowego serka
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
- łyżka siekanego świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego
- łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/3 łyżeczki suszonego
- parmezan do podania
Do podania:
- ugotowany al dente makaron, ryż lub kasza
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki wielkości kęsa – ja pokroiłam w podłużne ćwiartki a je następnie w kawałki. Przekładamy cukinię do blachy do pieczenia. Posypujemy cukinię solą, pieprzem i polewamy oliwą spod pomidorów. Dokładnie mieszamy tak aby kawałki były dokładnie pokryte oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika do upieczenia na około 30 minut, aż stanie się rumiana. W połowie pieczenia możemy cukinię przemieszać.
W międzyczasie przygotowujemy sos – pomidorki siekamy na drobno, czosnek obieramy. Na patelnię wrzucamy pomidorki, smażymy je około 3 minuty, mieszając. Do nich dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jeśli używamy suszonych ziół, rozcieramy je w rękach i dodajemy. Wszystko smażymy minutę, cały czas mieszając. Do tego dodajemy kremowy serek, śmietanę i wszystko dokładnie rozprowadzamy na gładki sos.
Jeśli czekamy jeszcze chwilę na upieczenie się cukinii, ściągamy sos z ognia, ale jeśli czas pieczenia się zbiegł z przygotowaniem sosu, zmniejszamy pod nim ogień i dodajemy do niego upieczoną cukinię wraz z sokami z pieczenia. Do sosu dodajemy także świeże, posiekane zioła i wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowany, gorący sos podajemy według uznania z ugotowanym makaronem, ryżem lub kaszą. Polecam posypać go na talerzu płatkami parmezanu.