Krem krówkowy z pistacjami

Drukuj
11.07.2013   Magda

Inspiracją do stworzenia tego deseru było ekstremalnie słodkie i lepkie mleko w tubce, którym tak zajadałam się w dzieciństwie – chciałam odtworzyć ten znany mi smak i udało mi się to w tym lekkim i wyrafinowanym kremie. Smak ten sam – karmelowy i słodki, ale bez przesady, lekka, puszysta konsystencja i słone pistacjami, które przełamują słodycz deseru – idealne połączenie!

Składniki (na 3 porcje):

  • 300g masy krówkowej
  • 2 białka
  • 200g naturalnego serka homogenizowanego
  • 5 łyżek mleka
  • garść pistacji
  • szczypta soli

 

Przyrządzanie deseru rozpoczynamy od rozpuszczenia masy krówkowej – potrzebujemy garnka z wrzątkiem oraz rondelka, który zmieści się w garnku. Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, aby było gorące. Następnie przekładamy do mleka masę krówkową i umieszczamy rondelek w garnku z gorącą wodą. Za pomocą rózgi cukierniczej rozbijamy masę na mniejsze kawałki i mieszając, staramy się rozpuścić masę w mleku. Pod wpływem ciepła oraz rozcierania po około 5 minutach mamy płynną, bursztynową masę. Wyciągamy rondelek i odstawiamy na 10 minut do lekkiego ostygnięcia.

 

W międzyczasie ubijamy dwa białka ze szczyptą soli – ubijamy do momentu aż białka są maksymalnie sztywne i błyszczące.

 

Do ostygniętej masy krówkowej najpierw dodajemy serek homogenizowany i mieszamy, a następnie, po łyżce, dodajemy ubite białka i rózgą cukierniczą delikatnie wszystko mieszamy. Gotowy krem przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

 

Przed podaniem posypujemy deser posiekanymi pistacjami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *