Tort marchewkowo-bananowy z kremem z białej czekolady

Drukuj
02.07.2013   Magda

Porządkując swoje szafki w kuchni, natknęłam się na dawno zapomnianą formę do pieczenia tortów. Filigranowa, 21cm w średnicy, tortownica zdecydowała ostatecznie o wypieczeniu pięknego tortu marchewkowo-bananowego. Pomimo tego że podstawowymi składnikami są mokre, ciężkie marchewki i banany, ciasto z piekarnika wychodzi puszyste i dobrze wypieczone. Wykończone kremem z białej czekolady i serka mascarpone jest idealnym deserem, który pomoże nam na chwilę zapomnieć o problemach dnia codziennego. W końcu po to są desery! 

Składniki na ciasto: 

  • 3 średniej wielkości marchewki, startej na grubej tarce
  • 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem 
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 100g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji z wanilii

Składniki na krem: 

  • tabliczka białej czekolady
  • 200g serka mascarpone 
  • 2 łyżki śmietanki kremówki

 

Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy wszystko na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując, cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczone masło, następnie mleko i esencję waniliową.Do osobnej miski przesiać resztę suchych składników i stopniowo dodajemy je do jajek z masłem i mlekiem. Całość miksujemy na gładka masę. 

 

Do ciasta dodajemy marchewkę i banany i delikatnie wymieszać łyżką. Przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy około 21 cm i wstawić do nagrzanego do 180º piekarnika na około godzinę.Wyciągamy ciasto z piekarnika i dajemy mu ostygnąć. 

 

 

Następnie przekrawamy na dwa blaty ciasta. Przygotowujemy krem – do żaroodpornej miski wlewamy 2 łyżki śmietanki i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Stawiamy miskę nad garnek z gorącą wodą i pozwalamy czekoladzie się rozpuścić. Gdy czekolada ładnie się rozpuści, ściągamy ją do ostygnięcia. Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy do niego łyżkę rozpuszczonej czekolady i mieszamy – czynność powtarzamy do kończenia się czekolady. 2/3 gotowej masy przekładamy ciasto, resztą dekorujemy wierzch.

 



1 thought on “Tort marchewkowo-bananowy z kremem z białej czekolady”

  • Tort wyszedł świetny, wilgotny ale równocześnie lekki, pycha, na pewno zrobię znowu.
    PS. Lubię Wasze "szklankowe" miarki, bo nie mam jeszcze wagi kuchennej:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *