Klopsiki z suszonymi pomidorami

Drukuj
10.12.2018   Magda

Soczyste, okrągłe klopsiki to zawsze dobry pomysł na obiad w jednym garze. Dodatkowo, fantazja w dodawaniu różnych składników do mięsa daje ogromny wachlarz wariacji smakowych – za każdym razem dobrze znane mięsne kulki mogę być zupełnie nowym daniem. W tym wydaniu na pierwszy plan wybijają się bardzo włoskie smaki – suszone pomidory, parmezan, oregano i mozzarella, wszystko dobrze wyczuwalne w każdym kęsie – pychota.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 100g suszonych pomidorów z oleju
  • 4 łyżki oleju spod pomidorów
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego świeżego oregano – można zastąpić łyżeczką suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 700ml passaty pomidorowej
  • opakowanie mini kulek mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • listki świeżego oregano
  • szczypta cukru

 

Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dobrze mieszamy, najlepiej ręką. Z mięsa formujemy klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. 

 

Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów i układamy na nim klopsiki – obsmażamy z każdej strony na rumiano. Upieczone ściągamy na talerz. 

 

Na patelnię po smażeniu dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy i gdy zacznie bulgotać, wkładamy z powrotem klopsiki, zmniejszamy ogień na mały i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 15 minut. 

 

Na sam koniec na wierzch klopsików układamy kulki mozzarelli i dusimy danie pod przykryciem do chwili gdy kulki smakowicie się rozpuszczą.

 

Danie jest gotowe do podania. Podajemy je z ulubionymi dodatkami, np. z makaronem spaghetti lub jak u mnie z makaronem z cukinii – umytą cukinię kroimy na warzywnej mandolinie lub dużą obieraczką skrawamy cienkie plastry. Następnie nożem kroimy plastry na długie nitki. Możemy podawać taki makaron na surowo lub delikatnie podgrzać na patelni z łyżką wody – około 2 minuty delikatnie mieszając. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.