Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 100g suszonych pomidorów z oleju
- 4 łyżki oleju spod pomidorów
- 1 duże jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego świeżego oregano – można zastąpić łyżeczką suszonego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 700ml passaty pomidorowej
- opakowanie mini kulek mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- listki świeżego oregano
- szczypta cukru
Do mięsa mielonego dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, jajko, bułkę tartą, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dobrze mieszamy, najlepiej ręką. Z mięsa formujemy klopsiki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów i układamy na nim klopsiki – obsmażamy z każdej strony na rumiano. Upieczone ściągamy na talerz.
Na patelnię po smażeniu dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy ją solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mieszamy i gdy zacznie bulgotać, wkładamy z powrotem klopsiki, zmniejszamy ogień na mały i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 15 minut.
Na sam koniec na wierzch klopsików układamy kulki mozzarelli i dusimy danie pod przykryciem do chwili gdy kulki smakowicie się rozpuszczą.
Danie jest gotowe do podania. Podajemy je z ulubionymi dodatkami, np. z makaronem spaghetti lub jak u mnie z makaronem z cukinii – umytą cukinię kroimy na warzywnej mandolinie lub dużą obieraczką skrawamy cienkie plastry. Następnie nożem kroimy plastry na długie nitki. Możemy podawać taki makaron na surowo lub delikatnie podgrzać na patelni z łyżką wody – około 2 minuty delikatnie mieszając.