Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200g surowego, wędzonego boczku
- 1 cebula
- 250ml śmietanki kremówki
- 4 duże jajka
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- 100g startego parmezanu
Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę.
Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy na średnim ogniu, aż puści tłuszcz i zacznie się zrumieniać – około 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy do boczku pokrojoną cebulę i smażymy razem, często mieszając, aż cebula się zeszkli – około 4-5 minut. Ściągamy wszystko z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy ciastem francuskim – na taką blachę należy dokleić kawałek ciasta z odkrojonych brzegów i zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około łyżki.
Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Do nich wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową – pamiętajmy że zarówno boczek jak i parmezan są słone, dlatego do zalewy nie dodaje już soli. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Na boczek z cebulą równomiernie rozsypujemy starty parmezan. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i delikatnie obracamy formą, aby równomiernie się rozlała.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, do zarumienienia na złocisto. Upieczoną tartę możemy od razu podać lub zjeść też na zimno.