Kisz loratyński

Drukuj
13.11.2019   Magda

Klasyka w przepisach na wszystkie wytrawne tarty – kisz lotaryńskich, czyli tarta z boczkiem, zalewana mieszanką jajeczno-śmietanową. Przepyszna, a z moim przepisem jeszcze bardzo prosta. U mnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. 

Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g surowego, wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 4 duże jajka
  • pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 100g startego parmezanu

 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę.

 

Na zimną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy na średnim ogniu, aż puści tłuszcz i zacznie się zrumieniać – około 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy do boczku pokrojoną cebulę i smażymy razem, często mieszając, aż cebula się zeszkli – około 4-5 minut. Ściągamy wszystko z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wyklejamy ciastem francuskim – na taką blachę należy dokleić kawałek ciasta z odkrojonych brzegów i zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około łyżki. 

 

Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Do nich wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową – pamiętajmy że zarówno boczek jak i parmezan są słone, dlatego do zalewy nie dodaje już soli. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

 

Na boczek z cebulą równomiernie rozsypujemy starty parmezan. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i delikatnie obracamy formą, aby równomiernie się rozlała.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, do zarumienienia na złocisto. Upieczoną tartę możemy od razu podać lub zjeść też na zimno.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *