Składniki farszu, takie jak masło, sprawiają, że pieczarki pozostają soczyste, a natka pietruszki to tradycyjny i pyszny dodatek do pieczarek. Przystawka najlepiej smakuje podawana od razu z piekarnika, jednak na zimno też jest smaczna. Zawsze serwuje ją z pieczywem.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 6 dużych pieczarek
- 2 kromki chleba orkiszowego lub innego ciemnego
- ½ szklanki mleka
- 1 mały ząbek czosnku
- ½ pęczku natki pietruszki
- 1 łyżka miękkiego masła
- sól i pieprz do smaku
- 50g żółtego sera, drobno startego
Nagrzewamy piekarnik do 180°.
Pieczarki obieramy i myjemy. Wycinamy nóżki i wydrążamy kapelusze, tak aby zmieściło się więcej farszu. Kromki chleba zalewamy mlekiem do namoczenia. Do robota kuchennego wrzucamy nóżki i wydrążone części pieczarek, obrany ząbek czosnku, pietruszkę i kromki chleba. Szatkujemy na drobno. Farsz mieszamy widelcem z masłem, doprawiamy solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem i wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy 20-25 minut.
Jeszcze ciepłe posypujemy serem i podajemy.
Będzie wdrażane w życie jak tylko odetchnę po sesji 🙂