Dżem rabarbarowy (składniki na 4 słoiki, 300ml):
- 1 kilogram rabarbaru
- 400g cukru kryształ
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 10 łyżek wody
Składniki na naleśniki (około 8 sztuk):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
- około 1,5 szklanki mąki – zależy od gęstości ciasta
- 4 łyżki gazowanej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- serek śmietankowy do posmarowania naleśników
- kilka łyżek śmietanki kremówki do polania
Rabarbar dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w kostkę. Przekładamy rabarbar do dużego garnka, dodajemy wodę, cukier i cukier waniliowy i wstawiamy na średni gaz. Gdy zacznie się gotować, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod półprzykryciem około 20 minut – owoce powinny być miękkie, a dżem odpowiednio gęsty. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy dnem do góry. Wystudzony dżem w słoikach można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 miesięcy.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Roztrzepujemy rózgą i stopniowo dodajemy mąkę – dodajemy ją do chwili, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość ciasta. Odstawiamy ciasto na około 20 minut. Ciasto w czasie stania jeszcze zgęstnieje, dlatego przed smażeniem dodajemy wodę gazowaną i jeszcze raz mieszamy.
Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoto naleśniki z obu stron.Upieczone naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym i dżemem – około 1 łyżeczki serka i 2 łyżki dżemu na każdy. Polewamy śmietanką według uznania i podajemy.
Przepraszam bardzo za opóźnienie, nie dostałam mailowego powiadomienia o komentarzu. Jeśli nie jest jeszcze za późno to odpowiadam- nie, nie obieramy rabarbaru, jedynie porządnie myjemy.
halo? czy może ktoś z prowadzących bloga odpowiedzieć?
czy rabarbar przed pokrojeniem obieramy?