Składniki (na duży wieniec o średnicy około 24cm):
- 200ml mleka
- 30g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 500g mąki
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 50g miękkiego masła
Domowa masa makowa:
- 2 szklanki maku
- około 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu lub do smaku
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych moreli
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy oraz sok wyciśnięty z pomarańczy
- kilka kropki aromatu migdałowego
Na lukier:
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Zaczynamy od przygotowania maku do masy makowej, możemy zacząć dzień wcześniej – mak opłukujemy pod bieżącą wodą, na sicie i zostawiamy do odcieknięcia. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Zmniejszy ogień i gotujemy do miękkości, często mieszając, około 20-25 minut. Następnie odcedzić na sicie i wystudzić. Ugotowany mak 2 razy mielimy w maszynce, na najdrobniejszym sicie. W międzyczasie namaczamy rodzynki w gorącej wodzie, około 10-15 minut. Do maku dodajemy miód, posiekane orzechy, pokrojone drobniutko morele, odcedzone rodzynki, migdały, skórkę oraz sok z pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia. Możemy dosłodzić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Odstawiamy lub wkładamy do lodówki jeśli robiliśmy ją dzień wcześniej.
Robimy zaczyn – do letniego mleka wykruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżkę cukru oraz około 3 łyżki z odmierzonej porcji mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do spienienia, przykryte ściereczką, na około 10 minut, w ciepłe miejsce.
W międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy wszystko rękami lub robotem planetarny, na haku, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – około 8-10 minut w rękach, 6-8 w robocie. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie wyrastania ciasta, wyciągamy je z miski i ponownie zagniatamy w rękach na stolnicy podsypanej mąką, około 5 minut lub w robocie – 3 minuty. Ciasto na stolnicy spłaszczamy i wałkiem rozwałkowujemy na duży i cienki prostokąt – około 45×60 centymetrów. Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie masę makową. Zawijamy ciasto po dłuższym brzegu na ciasny wałek. Ostrym nożem przecinamy wałek na pół. Ramiona ciasta przekładamy jedno przez drugie.
Tortownice wykładamy papierem i przedkładamy do niej zaplecione ciasto formując koło, a końcówki zakładając pod spód. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy od wyrośnięcia na 20 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Wstawiamy wieniec i pieczemy 40-45 minut, aż stanie się złocisty. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Gdy ostygnie robimy lukier – do cukru pudru dodajemy mleko i ucieramy, ja robię to w moździerzu do uzyskania jednolitego lukru – robimy próbę w palcach czy nie są wyczuwalne gródki cukru. Polewamy wieniec gotowym lukrem i możemy podawać.
Omg ale pięknie wygląda! 🙂