Donuty chałwowe

Drukuj
26.02.2025   Magda

Do pewnych smaków trzeba dorosnąć i tak było ze mną i chałwą. Pamiętam, że jak byłam młodsza nie bardzo za nią przepadałam, wydawała mi się sucha, oblepiała język i mimo, że była bardzo słodka to jednak miała często gorzki posmak. Ale teraz wiem jak ją potraktować, żeby jej smak zachwycał za każdym razem. I nie, nie jest to jedzenie chałwy solo, bo można się porządnie zasłodzić i zalepić, ale wykorzystywanie jej wyjątkowego aromatu na przykład w słodkich wypiekach. Nic tak jeszcze nie pachniało sezamowo w domu jak wypiek tych donutów – miękkich w środku, mega chrupiących i złocistych na zewnątrz, w środku skrywających pyszny smak chałwy. W polewie też nie mogło jej zabraknąć, a jako, że moja chałwa była dodatkowo z pistacjami, dodałam i ich garść – świetny kontrast gdy użyjemy słony i dodatkowo crunchy akcent.

Składniki (na 12 donutów):

  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju i trochę do wysmarowania foremek
  • 2 łyżki pasty tahini
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 szczyty mielonego kardamonu

Chałwowo-serowa polewa:

  • 100g kremowego serka śmietankowego
  • 20g pistacji
  • 60g chałwy waniliowej – u mnie z pistacjami
  • łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Foremkę do donutów smarujemy odrobiną oleju – ja pomagam sobie ręcznikiem papierowym.

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz kardamon. Do osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, cukier, esencje waniliową oraz pastę tahini – dokładnie mieszamy do połączenia. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia na jednolite ciasto.

 

Ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanych foremek – ja używam do tego łyżki, ale można też wlać ciasto do rękawa cukierniczego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

 

W tym czasie możemy przygotować polewę – do kremowego serka dodajemy około 40g drobno pokrojonej chałwy, cukier puder oraz mleko – wszystko dokładnie mieszamy do połączenia. Resztę chałwy siekamy na drobno razem z pistacjami. 

 

Upieczone donuty wyciągamy z piekarnika na kratkę, zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy je z formy, najlepiej pomagając sobie silikonową szpatułką. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygną smarujemy je obficie polewą i posypujemy chałowo-pistacjową posypką. Podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *