Ciasteczka chałwowe z żurawiną i sezamem

Drukuj
05.12.2020   Magda

W planach te ciasteczka miały być na dłużej, do puszki i na deserek dla dziecka. No niestety nie udało się – zjedliśmy je z mężem w zawrotnym tempie, przegryzając po jednym od czasu do czasu, bo zamiast je przezornie schować, ja zostawiłam je na blacie kuchennym. W ich szybkim znikaniu pomógł też ich pyszny smak – chałwowy, czyli orzechowy i intensywny. Do tego te ciasteczka są z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie, klejące, wręcz rozpływające się w ustach. Żurawina to miła niespodzianka, do znalezienia co któryś kęs. Ja do tego przepisu użyłam chałwy z pistacjami, co dodało chrupiący efekt. Możemy użyć tą naturalną, bez dodatków, ale garść posiekanych pistacji dodanych do ciasteczek nie zaszkodzi.

Składniki (na około 20 ciasteczek):

  • 100g chałwy – użyłam z pistacjami
  • 100g żurawiny – użyłam eko, z małą ilością cukru
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 50g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Nastawiamy piekarnik na 160°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę oraz sól – suche składniki rozcieramy z masłem, w palcach, tak jakbyśmy robili kruszonkę, tylko rozcieramy masło jak najdrobniej. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy szybką ręką na jednolite i sprężyste ciasto. Odstawiamy na chwilę.

 

Siekamy składniki – chałwę kroimy w małą kostkę. Żurawinę z grubsza siekamy. Całość wrzucamy do przygotowanego ciasta. Dosypujemy także sezam i ręką wszystko zagniatamy aby wszystkie składniki wlepiły się w ciasto.

 

Z gotowego ciasta odrywamy kawałki tak aby ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczamy w dłoniach na ciasteczko, układamy w niewielkich odstępach na papierze do pieczenia. 

 

Blachę wypełnioną ciasteczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor około 20-22 minuty. Najlepiej jest obserwować wierzch ciasteczek. Upieczone wystawiamy do ostygnięcia, najlepiej na kratce. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.