Ciasto jogurtowe z tahini

Drukuj
31.08.2024  Magda

To ciasto jest przykładem jak klasyczne i proste ciasto jogurtowe może się zmienić dzięki zaskakującym dodatkom. Ponad to, ten przepis uświadamia jak baza jogurtowa jest uniwersalna i jak można fajnie z nią poeksperymentować. W sezonie jesiennym dodaje do niego śliwki, w letnim można dodać jeżyny lub brzoskwinie, ale kluczem tego przepisu jest sezamowy wierzch z pasty tahini – po upieczeniu, razem z cynamonowym cukrem, tworzy przepysznie chrupiącą, skarmelizowaną skorupę – coś pysznego, wyrazistego, świetnie kontrastującego z delikatnym ciastem i świeżymi owocami. Musicie spróbować!

Składniki (na tortownice o średnicy około 22-23cm):

  • 200g śliwek
  • 6 czubatych łyżek jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju i odrobina do formy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki

Na wierzch:

  • 3 pełne łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu

 

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy olejem – pomagamy sobie ręcznikiem papierowym. Śliwki myjemy, przepoławiamy, usuwamy pestki i kroimy jeszcze na pół – potrzebujemy ćwiartek. Nastawiamy piekarnik na 180°. Dwie łyżki cukru brązowego mieszamy z mielonym cynamonem, odstawiamy. Do tahini dodajemy pozostałe dwie łyżki brązowego cukru i mieszamy, odstawiamy.

 

Do miski przesiewamy mąkę, z proszkiem do pieczenia oraz solą. Odstawiamy.

 

Do innej miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysty, gęsty i jasny krem. Dodajemy do niego jogurt, po łyżce, miksując. Następnie, nie przestając miksować, małym strumykiem wlewamy olej. Dodajemy suche składniki – polewam wsypywać je w 3 partiach i miksować krótko, do połączenia.

 

Gotowe ciasto wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Na wierzch układamy śliwki i polewamy wcześniej przygotowaną pastą tahini. Końce łyżki możemy lekko ,,zmieszać” pastę w ciasto, między śliwkami. Sam wierzch posypujemy równomiernie cynamonowym cukrem. 

 

Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 45-50 minut, do chwili gdy wierzch jest pięknie przyrumieniony, a ciasto wypieczone – test suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy na kartkę. Po 10 minutach ściągamy pierścień z tortownicy i wyciągamy spód, dostawiamy ciasto na papierze i kartce, do całkowitego ostygnięcia. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *