Składniki (na 2 duże porcje):
- 400g mięsa z udek kurczaka – bez skóry i kości
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- sok z połowy cytryny
- łyżka gotowej przyprawy do kurczaka gyros
- łyżeczka słodkie papryki w proszku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- duża czerwona cebula
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 3 garści mrożonych frytek – u mnie cienkie długie
- około 100g startego sera Gouda
Sałatka:
- 5 liście kapusty pekińskiej lub lodowej
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżeczka wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz i sól
Na sos czosnkowy:
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- czubata łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki keczupu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
- szczypta curry
- sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od zmacerowania mięsa, najlepiej zostawić go na całą noc w lodówce, ale 4-5 godzin też da radę. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Nie dzielimy na mniejsze części, nie ma potrzeby. Przekładamy do miski, dodajemy do mięsa jogurt, olej, sok z cytryny, przyprawy – gyros, paprykę, sól oraz pieprz oraz około 2/3 pokrojonej w pół plasterki czerwonej cebuli – kawałek polecam zostawić na potem do wykończenia dania. Całość dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°. Do keksówki wykładamy mięso, kładąc kawałek na kawałku i dociskając, na płasko. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
W trakcie jak mięso się piecze, przygotowujemy sałatkę – umyte liście kapusty pekińskiej tniemy w paski, przekładamy do miski. Ogórka myjemy, przekrawamy na pół, kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, dorzucamy do kapusty. Cebulę obieramy i drobno kroimy w cieniutkie półplasterki. Robimy szybki dressing – mieszamy wodę, ocet, oliwę, zioła, sól i pieprz. Wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy.
Robimy sos – do miski przekładamy jogurt, majonez, keczup, mleko, sok z cytryny, curry oraz obrany i starty czosnek. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Jeśli wolimy frytki z piekarnika, polecam wrzucić je w trakcie pieczenia się kurczaka, na czas podany na opakowaniu. U mnie frytki zawsze z oleju, więc my wrzucamy je na gorący olej na jakieś 10 minut, dopiero jak wyciągniemy kurczaka z piekarnika.
Po wyciągnięciu kurczaka i frytek z piekarnika, lub tylko kurczaka – czytaj wyżej, wyciągamy go na deskę do krojenia i z grubsza kroimy. Do dużej formy do zapiekania wykładamy frytki, na nie wykładamy kurczaka, równomiernie. Polewamy połową przygotowanego sosu i posypujemy równomiernie serem. Wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut, tylko do chwili aż ser się rozpuści.
Wyciągamy i podajemy. Na wierzch porcja sałatki oraz reszta sosu.