Domowy kapsalon

Drukuj
14.11.2024  Magda

Uwielbiam domowy fast food, chociaż jak wiadomo jego przygotowanie nie jest do końca takie fast. Jednak daje sto procent więcej przyjemności, bo smak jest zdecydowanie lepszy niż takie jedzenie ,,z budy”. Domowy kapsalon, z domowej roboty drobiową shawarmą, chrupiącymi frytkami, a nie tymi z frytury, oraz lekką surówką to zdecydowanie danie które musicie sobie przygotować. Na pewno jest zdrowszy i ,,szczuplejszy”, o smaku powiem tylko tyle – NIEBO W GĘBIE. Moja rodzina uwielbia, zasmakujcie go i Wy.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 400g mięsa z udek kurczaka – bez skóry i kości
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka gotowej przyprawy do kurczaka gyros
  • łyżeczka słodkie papryki w proszku
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • duża czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 garści mrożonych frytek – u mnie cienkie długie
  • około 100g startego sera Gouda

Sałatka:

  • 5 liście kapusty pekińskiej lub lodowej
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżeczka wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz i sól

Na sos czosnkowy:

  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • czubata łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta curry
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od zmacerowania mięsa, najlepiej zostawić go na całą noc w lodówce, ale 4-5 godzin też da radę. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Nie dzielimy na mniejsze części, nie ma potrzeby. Przekładamy do miski, dodajemy do mięsa jogurt, olej, sok z cytryny, przyprawy – gyros, paprykę, sól oraz pieprz oraz około 2/3 pokrojonej w pół plasterki czerwonej cebuli – kawałek polecam zostawić na potem do wykończenia dania. Całość dokładnie mieszamy, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

 

Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°. Do keksówki wykładamy mięso, kładąc kawałek na kawałku i dociskając, na płasko. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.

 

W trakcie jak mięso się piecze, przygotowujemy sałatkę – umyte liście kapusty pekińskiej tniemy w paski, przekładamy do miski. Ogórka myjemy, przekrawamy na pół, kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty. Pomidorki myjemy i kroimy na pół, dorzucamy do kapusty. Cebulę obieramy i drobno kroimy w cieniutkie półplasterki. Robimy szybki dressing – mieszamy wodę, ocet, oliwę, zioła, sól i pieprz. Wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy.

 

Robimy sos – do miski przekładamy jogurt, majonez, keczup, mleko, sok z cytryny, curry oraz obrany i starty czosnek. Mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki. 

 

Jeśli wolimy frytki z piekarnika, polecam wrzucić je w trakcie pieczenia się kurczaka, na czas podany na opakowaniu. U mnie frytki zawsze z oleju, więc my wrzucamy je na gorący olej na jakieś 10 minut, dopiero jak wyciągniemy kurczaka z piekarnika. 

 

Po wyciągnięciu kurczaka i frytek z piekarnika, lub tylko kurczaka – czytaj wyżej, wyciągamy go na deskę do krojenia i z grubsza kroimy. Do dużej formy do zapiekania wykładamy frytki, na nie wykładamy kurczaka, równomiernie. Polewamy połową przygotowanego sosu i posypujemy równomiernie serem. Wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut, tylko do chwili aż ser się rozpuści.

 

Wyciągamy i podajemy. Na wierzch porcja sałatki oraz reszta sosu. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *