Podpiekane ziemniaki z kurczakiem gyros

Drukuj
08.07.2019   Magda

U mnie nadmiar ziemniaków z obiadu nigdy się nie marnuje, jest tyle możliowości ich wykorzystania. Czasem specjalnie gotuje więcej ziemniaków właśnie z tą myślą że użyje ich do czegoś na następny dzień. Te podpiekane młode ziemniaki, z kurczakiem gyros, papryką i oliwkami są po prostu obłędne. Najlepiej jest przygotować ogromną patelnię tego pysznego obiadu, bo posmakuje wszystkim. Po ich spróbowaniu będzie także gotować ziemniaki na zapas.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 500g małych, młodych ziemniaków
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • po 10 sztuk czarnych i zielonych oliwek
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół – użyłam oregano i mięty
  • kawałek fety do posypania – opcjonalnie

 

Do tego przepisu użyłam ziemniaków w skórkach ugotowanych dzień wcześniej – ziemniaki porządnie wyszorowałam szczotką pod wodą, aby pozbyć się odstającej skóry. Zalałam je w garnku zimną wodą, posoliłam i gotowałam do miękkości. Część zjedliśmy, pozostałe wstawiłam w całości do lodówki. Zimne ziemniaki pokoiłam na kawałki wielkości kęsa.

 

Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek. Kroimy je w kawałki wielkości kęsa. Przekładamy do miski, dodajemy do nich przyprawę gyros, sok oraz skórkę z cytryny oraz 2 łyżki oleju. Odstawiamy do zamarynowania.

 

Przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy, przekrawamy, kroimy w grubsze pióra. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Oliwki przepoławiamy wzdłuż na pół. 

 

Rozgrzewamy dobrze patelnię. Gdy jest gorąca, wrzucamy na nią kurczaka i smażymy aż stanie się złocisty – około 4-5 minut, obracając w międzyczasie kawałki. Upieczonego kurczaka ściągamy z patelni. 

 

Na tą samą patelnię, dodajemy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy – 2 minuty, mieszając. Do cebuli dodajemy obie papryki i smażymy aż papryka lekko zmięknie – około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Upieczone warzywa ściągamy na talerz z kurczakiem.

 

Na patelnie dodajemy ponownie 2 łyżki oleju i wrzucamy ziemniaki. Ziemniaki dobrze obsmażamy, aż staną się złociste i chrupiące – około 7-8 minut, na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do ziemniaków dodajemy kurczaka z warzywami, dodajemy oliwki, posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku. Dokladnie mieszamy i chwilę razem smażymy – maksymalnie 3 minuty.

 

Danie jest gotowe do podania. Dla dodatkowego smaku polecam posypać gorące danie pokruszoną w palcach fetą.

 



1 thought on “Podpiekane ziemniaki z kurczakiem gyros”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *