Składniki (na 2 porcje):
- 500g pieczarek
- 4 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 50ml białego wina
- 2 łyżki masła
- 100g kremowego serka śmietankowego
- 500ml wody
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plastry. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szalotki – smażymy, aż się zeszklą – około 3-4 minuty często mieszając. Do nich dodajemy pieczarki i smażymy razem, aż pieczarki dobrze się zarumienią – około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Do rumianych pieczarek wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Następnie, do garnka dolewamy wino i gotujemy do chwili odparowania. Gdy wino odparuje dolewamy wodę i wszystko gotujemy przez około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy do zupy serek i rozprowadzamy. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładką, gęstą zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę możemy od razu podawać lub podgrzać jeśli podczas blendowania zbyt mocno ostygła.