Delikatny krem pieczarkowy

Drukuj
13.12.2018   Magda

Jeśli ktoś uważa, ze pieczarka jest grzybem pozbawionym smaku, ten bardzo się myli. Aby wydobyć z pieczarki całość smaku trzeba odpowiednio do niej podejść. Pieczarka lubi masło, cebulkę i mocne podsmażenie, natomiast nie lubi solenia podczas smażenia i zbyt małego ognia. Dzięki tym wszystkim radom uda się wydobyć z pieczarki aromat i przygotować z niej pyszną, kremową zupę. Szybka do przygotowania, oszczędna w składnikach, bogata w smaku – warto spróbować.

Składniki (na 2 porcje):

  • 500g pieczarek
  • 4 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 100g kremowego serka śmietankowego
  • 500ml wody
  • sól i pieprz do smaku

 

Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plastry. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy.

 

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szalotki – smażymy, aż się zeszklą – około 3-4 minuty często mieszając. Do nich dodajemy pieczarki i smażymy razem, aż pieczarki dobrze się zarumienią – około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Do rumianych pieczarek wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Następnie, do garnka dolewamy wino i gotujemy do chwili odparowania. Gdy wino odparuje dolewamy wodę i wszystko gotujemy przez około 5 minut.

 

Po tym czasie dodajemy do zupy serek i rozprowadzamy. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładką, gęstą zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę możemy od razu podawać lub podgrzać jeśli podczas blendowania zbyt mocno ostygła.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.