Składniki (na 4 duże porcje):
- 800g mięsa z udka indyka
- 500g pieczarek
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 100g kremowego serka śmietankowego
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka siekanej natki pietruszki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w centymetrową kostkę. Posypujemy je papryką w proszku, mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy aby pokryło się dobrze mąką.
Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, wrzucamy partiami mięso i smażymy, aż stanie się delikatnie rumiane. Usmażone przekładamy do dużego garnka.
W międzyczasie gdy smażymy mięso, przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki – zależy od ich wielkości, ważne aby były mniej więcej wielkości kawałków mięsa.
Do upieczonego mięsa w garnku wrzucamy startą marchewkę, roztarty w rękach tymianek i wlewamy około 750ml zimnej wody, włączamy gaz i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem.
Na patelnię po mięsie wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Szklimy cebulę, od czasu do czasu mieszając, około 3-4 minuty. Usmażoną wrzucamy do mięsa. Znowu dodajemy łyżkę oleju na patelnię, wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy, aż dobrze się przyrumienią – około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy do pieczarek przeciśnięty czosnek, minutę smażymy cały czas mieszając. Ściągamy z ognia na później.
Próbujemy mięso czy już jest miękkie, jeśli nie, dolewamy jeszcze odrobinę wody i dusimy dalej. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy do niego pieczarki oraz rozprowadzamy kremowy serek. Wszystko doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Wrzucamy siekaną natkę pietruszki. Gorący gulasz jest gotowy do podania, najlepszy z kaszą.