11.02.2016 Magda
Składniki (na 2 porcje):
- 300g pieczarek
- 2 łyżki serka mascarpone
- 150ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- około 180g makaronu tagliatelle
- garść świeżej rukoli
- 2 duże suszone grzyby – u mnie borowiki
- sól i grubo mielony pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy mniej więcej pół szklanki wody spod gotowania. Odcedzony makaron trzymamy w cieple.
Pieczarki oczyszczamy, najlepiej miękką ściereczką, kroimy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Suszone grzyby przekładamy do robota kuchennego i mielimy na drobny proszek.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę – smażymy aż się zeszkli, około 3-4 minuty, po czym wrzucamy pieczarki i smażymy około 10 minut, często mieszając. Dodajemy serek mascarpone, śmietankę, puder grzybowy, trochę wody spod gotowania, dokładnie mieszamy,. przykrywamy i dusimy około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy na patelnie makaron, mieszamy. Jeśli danie jest bardzo gęste, a zależy nam aby sos był aksamitny, dodajemy jeszcze odrobinę wody spod gotowania. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprze. Dodajemy rukolę, mieszamy i ściągamy z ognia.
Wykładamy na talerz, na wierzch możemy posypać jeszcze kilka listków rukoli. Od razu serwujemy.