Aksamitny sos pieczarkowy z rukolą

Drukuj

11.02.2016   Magda

Jeśli jesteście fanami szybki makaronowych obiadów wege, to to danie na pewno przypadnie Wam do gustu.  Połączenie pikantnej i chrupiącej rukoli z aksamitnym i delikatny sosem pieczarkowym, do którego dodaję magiczny składnik aby jeszcze mocniej podkreślić grzybowy smak – zmielone na puder suszone grzyby. Świetne, smakowite, zbalansowane danie o ciekawej kompozycji smaków i tekstur.

Składniki (na 2 porcje): 

  • 300g pieczarek
  • 2 łyżki serka mascarpone 
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła 
  • 1 mała cebula
  • około 180g makaronu tagliatelle 
  • garść świeżej rukoli
  • 2 duże suszone grzyby – u mnie borowiki
  • sól i grubo mielony pieprz

 

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy mniej więcej pół szklanki wody spod gotowania. Odcedzony makaron trzymamy w cieple. 

 

Pieczarki oczyszczamy, najlepiej miękką ściereczką, kroimy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Suszone grzyby przekładamy do robota kuchennego i mielimy na drobny proszek.

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę – smażymy aż się zeszkli, około 3-4 minuty, po czym wrzucamy pieczarki i smażymy około 10 minut, często mieszając. Dodajemy serek mascarpone, śmietankę, puder grzybowy, trochę wody spod gotowania, dokładnie mieszamy,. przykrywamy i dusimy około 5 minut. 

 

Po tym czasie dodajemy na patelnie makaron, mieszamy. Jeśli danie jest bardzo gęste, a zależy nam aby sos był aksamitny, dodajemy jeszcze odrobinę wody spod gotowania. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprze. Dodajemy rukolę, mieszamy i ściągamy z ognia. 

 

Wykładamy na talerz, na wierzch możemy posypać jeszcze kilka listków rukoli. Od razu serwujemy.

 




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *