Składniki (na 1 dużą porcję):
- 4 łyżki płatków owsianych
- łyżka nasion chia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 80ml mleka – u mnie owsiane
- łyżeczka kakao i odrobinka do oprószenia
- łyżka syropu klonowego/miodu/cukru/erytrytolu
- 2 kostki czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
- 8-10 świeżych malin
- łyżka proteinowego puddingu czekoladowego – u mnie z Valio
Owsiankowy mus jest śniadaniem, które przygotowujemy na dzień przed jedzeniem, wieczorem. Do robota kuchennego wrzucamy płatki owsiane, nasiona chia oraz kakao – wszystko mielimy na drobny proszek.
Do tego dodajemy jogurt, mleko oraz słodzimy ulubionym słodzidłem i jeszcze raz miksujemy do połączenia. Odstawiamy.
Nad kąpielą wodną lub w mikrofali, rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym – u mnie około minuta w mikrofalówce, wyciągam i mieszamy do połączenia. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Na dno słoika lub salaterki przekładamy maliny, możemy 2-3 sztuki zostawić na wierzch do dekoracji. Zgniatamy je widelcem. Na maliny wylewamy czekoladę – ja polałam trochę ścianki słoika, fajny dekoracyjny efekt wyszedł. Na czekoladę wylewamy masę owsiankową. Całość zamykamy, wstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem deseru, rozprowadzamy na wierzch odrobinę puddingu czekoladowego, dekorujemy malinami i posypujemy kakao. Zajadamy i zachwalamy jakie to dobre.