Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm):
- 2 szklanki mąki
- 100g zimnego masła i odrobinę do wysmarowania formy
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- bułka tarta doi wysypania formy
Na nadzienie:
- 500g śliwek węgierek
- 500ml mleka
- opakowanie budyniu śmietankowego
- nasiona z połowy laski wanilii
- 3 łyżki cukru
Zaczynamy od zrobienia ciasta – na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Nożem siekamy masło z suchymi składnikami aż będziemy mieć bardzo drobne kawałki – to ułatwi wyrabianie ciasta. Do ciasta dodajemy jajka i zagniatamy ciasto rękami, aż stanie się sprężyste. Formujemy ciasto w wałek, odcinamy 1/3 i tą część wkładamy do zamrażalnika, wcześniej owijając ją folią. Resztę ciasta, także owinięte w folię, wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy budyń – do rondelka wlewamy 2/3 przygotowanego mleka, dodajemy cukier i nasionka z wanilii. Wstawiamy na ogień. Do reszty mleka wsypujemy opakowanie budyniu, dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy zawiesinę, cały czas mieszając w rondelku. Gotujemy do chwili uzyskania budyniu o konsystencji gęstej śmietany. Ściągamy z ognia do lekkiego ostygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Ciastem z lodówki wyklejamy dno i boki formy, do około 2 centymetrów wysokości. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i układamy rozcięciem do góry na dnie ciasta. Całość zalewamy równomiernie budyniem. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut do chwili, aż wierzch jest zarumieniony. Wystawiamy z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.