Chrupiące gnocchi z suszonymi pomidorami i jarmużem

Drukuj
 20.04.2016   Magda

Przepyszne danie z jednej patelni do przygotowania w chwilę. Rewelacja na obiad lub przyjęcie. Chrupiące gnocchi przechodzą aromatycznymi i intensywnymi smakami dodatków, chłoną smaki jak gąbka i łączą wszystkie elementy w smakowitą całość. 

Składniki (na 4 porcje):

  • opakowanie gotowych gnocchi (500g)
  • 500g pieczarek
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • opakowanie świeżego jarmużu (200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju spod pomidorów
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • szczypta płatków chili
  • tarty parmezan do posypania
  • olej

 

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego gnocchi. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz chili i podpiekamy z obu stron na złocisty kolor. Ściągamy z patelni.

 

Na tą samą patelnię wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki – duże kroje w plasterki a małe tylko na pół. Smażymy przez około 10-15 minut aż się skurczą, odparują i zaczną się podpiekać na złoto.

Po tym czasie dodajemy do nich posiekany jarmuż, pokrojone w paseczki pomidory oraz olej spod pomidorów. Smażymy wszystko razem, często mieszając, aż jarmuż stanie się miękki – około 10 minut. Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podpieczone gnocchi i mieszamy. Zostawiamy na patelni jeszcze przez 3 minuty aby gnocchi się zagrzały a czosnek podpiekł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące, każdą porcję posypując tartym serem.



1 thought on “Chrupiące gnocchi z suszonymi pomidorami i jarmużem”

Skomentuj Olka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.