Carpaccio z buraka z serem kozim i orzechami

Drukuj
02.03.2019   Magda

Elegancka i wyjątkowa kolacja, na przykład dla dwojga, wcale nie musi być czasochłonna i trudna w wykonaniu. Liczy się efekt końcowy, a nie czas i siły jakie musieliśmy włożyć w przygotowanie dania. W tym przypadku efekt jest spektakularny, smakowity i zaskakujący. Połączenie słodkich buraków z kremowym, wyrazistym w smaku serem kozim i chrupiącymi orzechami to istna poezja. Idealna propozycja aby zaimponować jedzących.

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):

  • 1 duży burak
  • 50g sera koziego
  • duża łyżka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka płynnego miodu
  • kilka listków rukoli do ozdobienia – opcjonalnie

 

Buraka obieramy i za pomocą krajalnicy do warzyw kroimy go w bardzo cienkie plasterki. Do buraka dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zmacerowania na godzinę.

 

W międzyczasie możemy przygotować kozi ser – rozkruszamy ser do miseczki, dodajemy do niego jogurt grecki, sól i pieprz do smaku i ucieramy na gładki mus. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do chwili podania.

 

Po godzinie marynowania, wykładamy plasterki buraka na talerz – możemy na jeden duży lub podzielić na dwie porcje. Układamy na delikatną zakładkę. Odstawiamy na chwilę.

 

Na patelnię wrzucamy orzechy – niektóre mogą być w całości, inne lekko posiekane. Prażymy orzechy, cały czas mieszając, aż zaczną się podpiekać i pachnieć. Ściągamy z ognia i dodajemy łyżkę miodu – wszystko dokładnie mieszamy aby miód obtoczył orzechy. 

 

Składamy danie – na środek ułożonych buraków wykładamy przygotowany ser kozi – łyżką robimy zgrabny kleks. W koło obsypujemy danie lepkimi orzechami i jeśli używamy, listkami rukoli. Od razu podajemy. 

 



1 thought on “Carpaccio z buraka z serem kozim i orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.