Tartaletki z ciasta francuskiego z pieczakami i serem kozim

Drukuj
29.12.2023  Magda

Podpieczone, złociste pieczarki do tego wyrazisty, rozpływającym się apetycznie ser kozi to połączenie bezbłędne. Do tego forma apetycznych, malutkich tartaletek zachęca do jedzenia. Jest to świetna propozycja przystawki, na imprezkę, posiadówkę ze znajomymi, chociaż u mnie też często jest to przepis na obiad – wtedy zamiast wycinać kółeczka, rozkładam ciasto na całą blachę, zawijam rogi i rozkładam farsz. W obu wersjach równie dobre.

Składniki (na około 14 mini tartaletek):

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 400g pieczarek
  • 150g kremowego sera koziego – użyłam rolady
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka masła

 

Pieczarki oczyszczamy z brudu, najlepiej miękką szmatką, lub ręcznikiem papierowym. Możemy też obrać – to w sumie zależy od pieczarek, czasem są ładne, czyste i nie trzeba ich obierać. Małe kroimy od razu w plasterki, duże na pół i dopiero wtedy w plastry. Cebulę obieramy i drobno kroimy.

 

Na patelni rozpuszczamy masło a gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę oraz tymianek – mieszamy i szklimy przez 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki, mieszamy i smażymy, na dużym ogniu, aż staną się złociste i aromatyczne. Ściągamy z ognia, doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i wycinamy z niego kółka – ja użyłam metalowej foremki, ale można też szklanki. Mi wyszło około 14 tartaletek, ale dwie to były takie już zlepki ze strzępów, więc takich ładnych wyszło mi 12 – to oczywiście zależy od wielkości kółka. Jak mam już kółka, możemy pokroić roladę w plastry, wtedy wiadomo ile ich potrzeba i też można dostosować grubość – ja wolę grubsze, więc zawsze skrawam całą roladę.

 

Układamy kółka z ciasta na papierze, na każdy wykładamy porcję pieczarek – około łyżki. Na wierzch układamy plasterek sera koziego. Wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut, aż ciasto stanie się złociste.

 

Wyciągamy, ja swoje jeszcze doprawiłam świeżo mielonym czarnym pieprzem i listkami świeżego tymianku. Podajemy ciepłe, chociaż na zimno też są pyszne.

 



1 thought on “Tartaletki z ciasta francuskiego z pieczakami i serem kozim”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *