Wytrawne muffinki z cukinią i wędzonym serek

Drukuj
10.01.2017   Magda

Muffinki wytrawne niekoniecznie dobrze zastępują coś słodkiego do porannej kawy, ale jako śniadanie są świetne. Najlepsze ciepłe, z odrobiną masła są jak świeże bułeczki. Można je podać od razu po upieczeniu lub na drugi dzień podgrzane. W środku każdej muffinki pyszności – cukinia, podpieczona cebulka i wyrazisty ser wędzony.

Składniki (na 12 muffinek):

  • pół średniej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100g sera wędzonego Rolada Ustrzycka
  • 1 duże jajko
  • szklanka mleka 1,5%
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

 

Cukinię myjemy, przekrawamy, usuwamy łyżką gniazda nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię solimy odrobiną soli, aby puściła wodę i zostawiamy 5 minut. W międzyczasie siekamy cebulkę na drobno. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę, którą szklimy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebulę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°, blachę do muffinek wykładamy papilotkami – ja użyłam foremek silikonowych, które nie wymagają natłuszczania.

 

Posoloną cuknię odciskamy z nadmiaru wody – wystarczy wycisnąć ją w rękach – przekładamy do dużej miski. Do cukinii dodajemy podsmażoną cebulę z całym tłuszczem z patelni. Do tego dodajemy mleko, roztrzepane jajko oraz starty na tarce ser wędzony – wszystko razem delikatnie mieszamy.

 

Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do tego przyprawy – sól, pieprz, paprykę i oregano.

 

Dodajemy suchę składniki do mokrych i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

 

Przygotowane papilotki/foremki napełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut – na wierzchu powinny być ładnie wypieczone. Możemy podawać lekko ciepłe lub ostygnięte. Można je też odgrzać w mikrofali lub piekarniku na drugi dzień.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *