Zupa brukselkowa z boczkiem

Drukuj
08.10.2025  Magda

Ta zupa to połączenie delikatnej brukselki z wyrazistym smakiem wędzonego boczku, które razem tworzą wyjątkowo aromatyczną i sycącą zupę. To idealna propozycja na chłodniejsze dni – rozgrzewa, nasyca i przekonuje do brukselki nawet największych sceptyków.

Składniki (na 4 porcje):

  • 250g brukselki
  • 100g boczku
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1,5l bulionu jarzynowego – można z kostki
  • sól i pieprz od smaku
  • odrobina świeżego koperku
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka masła

 

Na początku obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę, a obraną cebulę siekamy drobno. Boczek tniemy w paseczki.

 

Do garnka z grubym dnem dajemy masło, rozpuszczamy i wrzucamy boczek – podsmażamy, aż stanie się chrupiący i złocisty. Wyciągamy go z garnka, zostawiając cały tłuszcz – najlepiej łyżką cedzakową. Na tłuszcz po boczku dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Dorzucamy ziemniaki, zalewamy bulionem  i gotujemy, aż staną się miękkie.

 

W międzyczasie oczyszczamy brukselkę – myjemy, docinamy końce i kroimy większe sztuki na ćwiartki, a mniejsze na połówki.

 

Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodajemy brukselkę i gotujemy jeszcze kilka minut – około 5-6, aby warzywo zachowało delikatną strukturę i nie rozpadło się. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z odrobiną posiekanego koperku i zabielamy łyżką śmietany. Dodajemy wcześniej podsmażony boczek. Podajemy od razu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *