Wołowina po chińsku z zielonymi warzywami

Drukuj
18.09.2025  Magda

Wołowina po chińsku z zielonymi warzywami to szybkie i aromatyczne danie inspirowane kuchnią azjatycką, które świetnie sprawdzi się zarówno w tygodniu, jak i na weekendowy obiad. Dzięki wykorzystaniu mielonej wołowiny całość przygotujesz w kilkanaście minut, a sos na bazie bulionu, sosu sojowego i przyprawy pięciu smaków nadaje potrawie głębi i wyrazistego charakteru. Chrupiące warzywa i makaron instant sprawiają, że danie jest sycące, a jednocześnie lekkie. To propozycja dla wszystkich, którzy lubią szybkie dania z woka, pełne warzyw i smaku umami. Podajemy je od razu po przygotowaniu, posypane świeżą dymką, a dla miłośników pikantnych akcentów możemy polać całość odrobiną chrupiącego chili w oleju. Taki obiad nie tylko pięknie wygląda, ale też syci i rozgrzewa, a przy tym przenosi nas w kilka chwil w klimat azjatyckiej kuchni ulicznej.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400g mielonej wołowiny
  • 100g makaronu chińskiego instant
  • 100g kapusty pekińskiej
  • małe opakowanie brokułów bimi
  • 100g kiełków sojowych lub mung
  • odrobina oleju
  • 1 dymka
  • odrobine chrupiącego chili w oleju – opcjonalnie, do podania

Na sos:

  • 300ml bulionu wołowego
  • 50ml sosu sojowego
  • 10ml octu ryżowego
  • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

 

Przygotowujemy warzywa – czosnek obieramy i drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski. Brokuły bimi myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, wzdłuż. Cebulę dymkę dzielimy na białą oraz zieloną część, obie siekamy na ukos.

 

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekany czosnek, białą część dymki oraz mieloną wołowiną. Smażymy, od czasu do czasu mieszając i rozdzielając mięso na mniejsze kawałki, do chwili aż mięso ładnie się zarumieni.

 

W międzyczasie przygotowujemy sos z bulionu wołowego, sosu sojowego, octu ryżowego i przyprawy pięciu smaków. Do mięsa wlewamy sos, dodajemy brokuły bimi i mieszamy. Do tego dodajemy nieugotowany makaron, zanurzając go w płynie. Przykrywamy i dusimy 5 minut.

 

Następnie dodajemy kapustę, kiełki oraz zieloną część dymki, zostawiając odrobinę do posypania dania, i dusimy jeszcze przez trzy minuty.

 

Podajemy od razu, posypując pozostałą zieloną częścią dymki, a jeśli lubimy ostrzejsze smaki, dodajemy odrobinę chrupiącego chili w oleju.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *