
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400g mielonej wołowiny
- 100g makaronu chińskiego instant
- 100g kapusty pekińskiej
- małe opakowanie brokułów bimi
- 100g kiełków sojowych lub mung
- odrobina oleju
- 1 dymka
- odrobine chrupiącego chili w oleju – opcjonalnie, do podania
Na sos:
- 300ml bulionu wołowego
- 50ml sosu sojowego
- 10ml octu ryżowego
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Przygotowujemy warzywa – czosnek obieramy i drobno siekamy. Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski. Brokuły bimi myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki, wzdłuż. Cebulę dymkę dzielimy na białą oraz zieloną część, obie siekamy na ukos.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekany czosnek, białą część dymki oraz mieloną wołowiną. Smażymy, od czasu do czasu mieszając i rozdzielając mięso na mniejsze kawałki, do chwili aż mięso ładnie się zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy sos z bulionu wołowego, sosu sojowego, octu ryżowego i przyprawy pięciu smaków. Do mięsa wlewamy sos, dodajemy brokuły bimi i mieszamy. Do tego dodajemy nieugotowany makaron, zanurzając go w płynie. Przykrywamy i dusimy 5 minut.
Następnie dodajemy kapustę, kiełki oraz zieloną część dymki, zostawiając odrobinę do posypania dania, i dusimy jeszcze przez trzy minuty.
Podajemy od razu, posypując pozostałą zieloną częścią dymki, a jeśli lubimy ostrzejsze smaki, dodajemy odrobinę chrupiącego chili w oleju.












