Składniki (na 2-3 porcje):
- 3 średniej grubości kotlety schabowe
- po połówce żółtej, czerwonej i zielonej papryki
- 1 średnia marchewka
- połówka niewielkiej kapusty pekińskiej
- lyżka drobno posiekanego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku
- 2 łyżki oleju
- garść suszonych grzybów mung
Do podania:
- ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie paski. Odkładamy. Marchewki kroimy nożem lub za pomocą specjalnej tarki w cienkie słupki, także odkładamy. Umytą kapustę pekińską kroimy w plastry. Schab myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w cienkie paski. Imbir i czosnek obieramy i wszystko bardzo drobno siekamy.
Wok stawiamy na duży ogień i wlewamy olej. Gdy jest bardzo gorący, wrzucamy posiekany imbir, czosnek oraz chili i smażymy 30 sekund, cały czas mieszając. Następnie, dodajemy schab i mieszając smażymy, aż stanie się rumiany – u mnie zajęło to około 7 minut smażenia na bardzo ostrym ogniu. Do tego dodajemy paprykę oraz marchewkę i jeszcze wszystko razem smażymy mieszając około 5 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę pekińską, mieszamy wszystko razem i smażymy 2 minuty. W międzyczasie, odcedzamy grzyby – duże egzemplarze kroimy w mniejsze paski. Dodajemy je do woka. Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku sosem sojowym, mieszamy i ściągamy z ognia.
Danie jest od razu gotowe do podania, z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.
Wspaniały przepis, czegoś takiego szukałam, na pewno wyprobuję.
Świetny przepis na oryginalne danie. Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam ciepło Jola.