
Składniki (na 3 porcje):
- 400g piersi z kurczaka
- 250g dyni, u mnie hokkaido
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
- odrobina posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 6 łyżek sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 3 łyżki wody
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
Do podania:
- kuskus perlisty, kasza lub ryż
Zaczynamy od sosu – w małej miseczce łączymy sos sojowy, wodę, koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny i starty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Następnie przygotowujemy składniki stir fry. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski, przyprawiamy solą i pieprzem. Dynię hokkaido myjemy, możemy obrać ale nie musimy jeśli skórka jest ładna, usuwamy pestki i kroimy w cienkie półplastry. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w grubsze pióra.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu przez 5–6 minut, aż mięso się zetnie i lekko zrumieni. Ściągamy je z patelni. Następnie, na tą samą patelnie, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i wrzucamy cebulę, paprykę i dynię. Smażymy razem, na średnim ogniu, kolejne 7–8 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą lekko chrupiące.
Dorzucamy wcześniej podsmażonego kurczaka i wlewamy przygotowany sos – dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2–3 minuty, aż całość lekko się zredukuje i pokryje składniki błyszczącą glazurą. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z kuskusem perlistym, kaszą lub ryżem – co tylko mamy pod ręką.












