Składniki (na 2 duże porcje):
- puszka ciecierzycy
- puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 spore garści jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- wegańska kostka rosołowa
- łyżka syropu klonowego lub cukru
- łyżka pasty tahini – opcjonalnie
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- łyżeczka mielonego kuminu oraz słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do podania:
- ugotowany kuskus
- natka pietruszki do posypania
Przygotowujemy składniki – cebulę i czosnek obieramy. Cebulę przekrawamy i kroimy w średniej grubości plasterki, czosnek drobno siekamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę i smażymy przez około 3-4 minuty, aż stanie się szklista i miękka. Do niej dodajemy czosnek i świeży imbir, smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawy – kumin, paprykę słodką, cynamon, pieprz cayenne oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i przesmażamy wszystko razem przez minutę.
Po tym czasie dodajemy na patelnię koncentrat pomidorowy, syrop klonowy lub cukier, pastę tahini jeśli używamy, ocet jabłkowy oraz bulion wszystko rozprowadzamy, aby dodane składniki się dobrze rozpuściły. Do tego wlewamy pomidory, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy jarmuż – myjemy, przebieramy liście, usuwamy twarde łodygi, a duże liście rozrywamy na kawałki wielkości kęsa – ja kupiłam już siekany, ale i tak wszystkie te czynności wykonałam.
Po upływie 15 minut, do gulaszu wrzucamy odcedzoną, opłukaną ciecierzycę oraz jarmuż, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut.
W międzyczasie możemy przygotować kuskus zgodnie z instrukcją oraz posiekać natkę pietruszki.
Gotowy gulasz podajemy gorący, z solidną porcją kuskusu, z wierzchu posypany natką.