Składniki (na porcję dla 2 osób):
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- łyżka cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki
Dodatkowo:
- szklanka świeżych truskawek
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- odrobina cukru pudru – opcjonalnie
- łyżka masła
Nagrzewamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy żeliwną patelnie nadającą się do piekarnika lub jeśli nie mamy, może być głębokie naczynie żaroodporne.
Przygotowujemy ciasto – możemy je zrobić w misce i miksować mikserem, wymieszać trzepaczką lub ja robię wszystko w blenderze kielichowym – pełna dowolność. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego, dość płynnego ciasta.
Jeśli używamy patelni, rozpuszczamy na niej masło i rozprowadzamy. Wtedy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Jeśli używamy formy żaroodpornej, to wkładamy nierozpuszczone masło do formy, wstawiamy ją na chwilę do ciepłego piekarnika do rozpuszczenia masła i nagrzania formy – najlepiej obserwować bo może to zając nie więcej niż minutę. Wyciągamy, rozsmarowujemy masło, wlewamy ciasto i wkładamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut, aż będzie wyrośnięty i złocisty.
W międzyczasie możemy przygotować resztę składników – truskawki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do nich sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Do moździerza wsypujemy cukier oraz startą skórkę z cytryny, ucieramy przez chwilę aby skórka puściła olejki do cukru. Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym
Gotowy naleśnik od razu podajemy gorący. Możemy na patelni udekorować go dodatkami lub pokroić na porcję i każdą z nich podać z dodatkami.