- 100g ryżu basmati
- 300g krewetek tygrysich
- pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1 mały por, pokrojony w półplasterki
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
Jeśli używamy mrożonych krewetek, przed przygotowaniem wykładamy je na sito i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie przepłukujemy wodą.
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy.
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Przekładamy na talerz.
Na patelnie dodajemy łyżkę oleju, czekamy aż będzie bardzo gorący i wrzucamy krewetki. Smażymy przez półtorej minuty, następnie obracamy i smażymy kolejne 2 minuty. Ściągamy z patelni na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz.
Na tą samą patelnię wrzucamy paprykę oraz marchewkę i dodajemy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodajemy pora i jeszcze przez 2 minuty smażymy. Wrzucamy krewetkami, dodajemy ryż i mieszamy.
Na środku patelni robimy miejsce, wbijamy dwa jajka i czekamy aż trochę się zetną, a następnie łyżką mieszamy wszystko z jajkiem i ściągamy z ognia.
Robimy sos: mieszamy sosu chilli, sos sojowy i olej sezamowy, po czym gotowy sos dodajemy do ryżu, posypujemy połową prażonego sezamem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Podajemy posypane resztą sezamu.