Składniki (na 2 porcje):
- 2 dojrzałe, soczyste pomarańcze
- 6 rzodkiewek
- 1 średnia czerwona cebula
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- grubo mielony pieprz
- 2 gałązki świeżej pietruszki
Zaczynamy od cebuli – obieramy ją, przepoławiamy na pół i kroimy w cieniutkie piórka. Następnie przekładamy do miski i dodajemy do niej wyciśnięty sok z połowy limonki, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
Pomarańcze obieramy w taki sposób, aby pozbyć się białych błonek – odcinamy wierzch i spód pomarańczy, stawiamy na desce i ostrym nożem odkrawamy skórkę razem z błonką. Oczyszczone pomarańcze kroimy w średniej wielkości plastry. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki.
Na dużym półmisku układamy pomarańcze tak aby na siebie zachodziły. Na wierzch i między plastry pomarańczy układamy rzodkiewkę. Całość polewamy zamarynowaną cebulą wraz z marynatą. Posypujemy według uznania grubo mielonym pieprzem i dekorujemy obficie posiekaną zieloną pietruszką.