Składniki (na 2-3 porcje):
- około 1kh młodych ziemniaków, najlepiej podobnej wielkości
- 100g surowego wędzonego boczku
- 1 duży szczypior z dymki
- około łyżki siekanego świeżego koperku
Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka musztardy ziarnistej
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki w skórkach dobrze myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dobrze solimy i gotujemy do miękkości. Gdy się ugotują, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy stygną, kroimy boczek w drobną kostkę, przekładamy do na zimną patelnie, pod którą następnie włączamy średni ogień. Smażymy boczek, do wytopienia i do chrupkości. Ściągamy go z patelni odsączając nadmiar tłuszczu.
Dymkę myjemy i kroimy w cienkie krążki.
Z podanych składników robimy gęsty sos.
Ostudzone ziemniaki kroimy – na pół lub jeśli użyliśmy większych, na ćwiartki, małe możemy zostawić w całości. Do nich dodajemy boczek, zioła oraz sos – wszystko dokładnie mieszamy, do połączenia. Próbujemy i możemy jeszcze doprawić pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba. Można od razu zajadać, można też schłodzić w lodówce, wtedy się lepiej przegryzie.