Składniki na ciasto (duża blacha, ok. 40x27cm):
- 3,5 szklanki mąki + 1 łyżka do porzeczek
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy1 l porzeczek, umytych i przebranych
Składniki na kruszonkę:
- 70g masła
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
Zaczynamy od zrobienia kruszonki – do pokrojonego w kostkę masła dodajemy mąkę i cukier. Za pomocą palców, rozcieramy masło z suchymi składnikami do utworzenia okruchów kruszonki. Odstawiamy do lodówki.
Smakujemy i wysypujemy bułką tartą blachę do pieczenia. Odstawiamy.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski, odstawiamy. Mleko łączymy z olejem i też odstawiamy. Piekarnik nastawiamy do 180º.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Za pomocą miksera ubijamy wszystko na puszysty, jasny krem. Gdy jajka są dobrze ubite, na przemian dodajemy do ciasta suche i mokre składniki i miksujemy, aż do wyczerpania się przygotowanych porcji. Gotowe ciasto wylewamy do formy.
Do umytych i oczyszczonych z gałązek porzeczek dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, aby mniej więcej pokryła owoce – zapobiegnie to opadnięciu owoców na dno podczas pieczenia. Równomiernie układamy porzeczki na wierzchu ciasta, a następnie równomiernie posypujemy ciasto kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika i pieczemy 30 minut w 180º, następnie po upływie tego czasu, zmniejszamy grzanie do 150º i pieczemy kolejne 30 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a po ostygnięciu możemy oprószyć cukrem pudrem.
Takie proste ciasta z owocami sezonowymi lubię najbardziej 🙂 Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam 🙂
Jak takie dobre ciasto tak szybko znika, czasem lepiej się nie rozdrabniać jedną blachą 🙂
Mega idealny przepis zrobiłam aż 2 blachy z czerwonymi porzeczkami 😉 polecam!!!!