Składniki (na formę o pojemności 2 litrów):
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 czubate łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g mlecznej czekolady
- odrobina masła do wysmarowania formy
Na polewę:
- 2 łyżki masła
- 100g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo (opcjonalnie):
- chrupki jajeczka w czekoladzie
- jadalny brokat
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Dodajemy do tego kawę.
Do osobnej, dużej miski dajemy śmietanę, olej, wbijamy jajka i dodajemy cukier – wszystko ubijamy mikserem do chwili rozpuszczenia się cukru.
Zmniejszamy obroty miksera na małe i wsypujemy około 1/3 suchych składników – miksujemy do połączenia. Nie przestając miksować, dodajemy połowę porcji kefiru. Następnie dodajemy kolejne 1/3 suchych, pozostały kefir, miksujemy do połączenia. Z pozostałych suchych składników zostawiamy około 2 łyżek, a resztę wsypujemy do ciasta i miksujemy. Na koniec miksowania, powoli wlewamy gorącą wodę i miksujemy do połączenia.
Tabliczkę czekolady siekamy na drobne kawałki, które wsypujemy do odłożonych 2 łyżek suchych składników. Mieszamy, aby czekolada pokryła się proszkiem i wsypujemy od ciasta – mieszamy łyżką do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na godzinę.
Po upływie godziny, sprawdzamy patykiem czy ciasto jest upieczone – powinien być suchy. Wystawiamy ciasto do ostygnięcia. Po około 20 minutach stygnięcia, dobrze jest wyciągnąć babkę z blachy.
Gdy ciasto jest ostudzone, możemy zająć się polewą – do żaroodpornej miski dajemy masło, mleko i pokrojoną na drobno czekoladę. Ustawiamy miskę nad garnek z gotującą się wodą i rozpuszczamy wszystko na gładką, błyszczącą polewę. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Lekko ostudzoną, a dzięki temu gęstszą czekoladą, polewamy babkę. Wierzch ciasta, jeśli lubimy, ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami i obsypujemy złotym, jadalnym brokatem.