Składniki (na formę na babkę o pojemności 2 litrów):
- 150g miękkiego masła i trochę do wysmarowania formy
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- duży kubek kwaśnej śmietany 12%
- 2 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki esencji waniliowej – użyłam domowej, na rumie
Na kruszonkę:
- szklanka obranych orzechów włoskich
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 100g zimnego masła
Na lukier:
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy.
Przygotowujemy kruszonkę – do robota kuchennego wrzucamy obrane orzechy i mielimy na bardzo drobne kawałki. Przesypujemy do miski, dodajemy do nich mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami rozcierając masło z suchymi składnikami, tworzymy kruszonkę. Odkładamy na chwilę do lodówki, do chwili użycia.
Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawiamy.
Do osobnej, dużej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier i ubijamy mikserem, aż masa stanie się puszysta. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy – może nam się wydawać że masa lekko się warzy, ale w miarę miksowania masa nabierze jednolitej konsystencji. Do tego dolewamy esencję waniliową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia.
Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i miksujemy na małych obrotach do jednolitej konsystencji – ciasto będzie dość gęste.
Na dno formy do pieczenia wysypujemy połowę przygotowanej kruszonki i lekko dociskamy. Na nią wylewamy połowę przygotowanego ciasta. Następnie, drugą porcję kruszonki, też lekko wciskając w ciasto. Wylewamy pozostałe ciasto, dokładnie wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę wystawiamy na kratę do lekkiego przestygnięcia, a po jakimś czasie wyciągamy z formy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Robimy lukier – najlepiej w moździerzu lub można użyć też miski i drewnianej pałki. Do cukru pudru dolewamy mleko i ucieramy razem, długo i starannie, do chwili uzyskania gładkiego, jednolitego lukru z niewyczuwalnymi drobinkami cukru. Gotowym lukrem polewamy obficie babkę z wierzchu.
Fajny pomysł z tą kruszonką 🙂