Śmietanowa babka z orzechową kruszonką

Drukuj
27.03.2021   Magda

Babka zawsze kojarzy się z Wielkanocą, w sumie słusznie, ale polecam przepisy na babkę wykorzystywać przez cały rok, a ten szczególnie. Chyba jedna z najsmaczniejszych babek jakie znam 🙂 Wilgotna i delikatna i ta bajeczna orzechowa kruszonka, którą mamy nie tylko na wierzchu, ale też ukrytą w środku. Każdy kęs to istna rozkosz – wypróbujcie koniecznie a na pewno będziecie robić tę babkę częściej niż tylko od święta.

Składniki (na formę na babkę o pojemności 2 litrów):

  • 150g miękkiego masła i trochę do wysmarowania formy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • duży kubek kwaśnej śmietany 12%
  • 2 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki esencji waniliowej – użyłam domowej, na rumie

Na kruszonkę:

  • szklanka obranych orzechów włoskich
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 100g zimnego masła

Na lukier:

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy.

 

Przygotowujemy kruszonkę – do robota kuchennego wrzucamy obrane orzechy i mielimy na bardzo drobne kawałki. Przesypujemy do miski, dodajemy do nich mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami rozcierając masło z suchymi składnikami, tworzymy kruszonkę. Odkładamy na chwilę do lodówki, do chwili użycia.

 

Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstawiamy.

 

Do osobnej, dużej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier i ubijamy mikserem, aż masa stanie się puszysta. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy – może nam się wydawać że masa lekko się warzy, ale w miarę miksowania masa nabierze jednolitej konsystencji. Do tego dolewamy esencję waniliową oraz śmietanę i miksujemy do połączenia.

 

Do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i miksujemy na małych obrotach do jednolitej konsystencji – ciasto będzie dość gęste.

 

Na dno formy do pieczenia wysypujemy połowę przygotowanej kruszonki i lekko dociskamy. Na nią wylewamy połowę przygotowanego ciasta. Następnie, drugą porcję kruszonki, też lekko wciskając w ciasto. Wylewamy pozostałe ciasto, dokładnie wyrównujemy.

 

Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę wystawiamy na kratę do lekkiego przestygnięcia, a po jakimś czasie wyciągamy z formy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Robimy lukier – najlepiej w moździerzu lub można użyć też miski i drewnianej pałki. Do cukru pudru dolewamy mleko i ucieramy razem, długo i starannie, do chwili uzyskania gładkiego, jednolitego lukru z niewyczuwalnymi drobinkami cukru. Gotowym lukrem polewamy obficie babkę z wierzchu. 

 



1 thought on “Śmietanowa babka z orzechową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *