
Składniki (na blachę o wymiarach około 25x25cm)::
- 3 jajka
- 75g cukru
- 85g mąki
- 20g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Na krem:
- 250ml kremówki
- opakowanie mascarpone
- łyżeczka esencji waniliowej
Na nadzienie jabłkowe:
- 3 duże jabłka
- 150ml soku jabłkowego
- 2 czubate łyżeczki budyniu śmietankowego
- płaska łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- 12 ciasteczek typu barbakanki lub innych korzennych
Przygotowując biszkopt, ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika, delikatnie mieszając do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 20–25 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do przygotowania nadzienia jabłkowego obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dajemy je do rondelka, z około 50 ml soku, a następnie chwilę podgrzewamy aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną. Budyń mieszamy z resztą soku i wlewamy do gorących jabłek, chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie dodajemy ją do masy jabłkowej i mieszamy do rozpuszczenia. Całość odstawiamy, by nadzienie przestygło, ale nadal pozostało płynne.
Krem przygotowujemy, ubijając kremówkę z mascarpone i esencją waniliową, aż powstanie gładki, stabilny krem. Na wystudzony biszkopt wykładamy nadzienie jabłkowe, na nim rozsmarowujemy krem mascarpone. Wierzch ciasta dekorujemy całymi korzennymi ciasteczkami.
Gotowe ciasto chłodzimy przez kilka godzin, żeby warstwy dobrze się połączyły i dały idealne, równe kawałki.












