Piernikowe ciasto z mascarpone i jabłkami

Drukuj
21.12.2025  Magda

To piernikowe ciasto z mascarpone i jabłkami pachnie zimą i od pierwszego kęsa wprowadza w ciepły, świąteczny nastrój. Delikatniutki biszkopt z nutą cynamonu i przyprawy piernikowej świetnie łączy się z lekkim kremem mascarpone o waniliowym aromacie. Całość przełamuje soczyste, miękkie nadzienie jabłkowe, które dodaje świeżości i naturalnej słodyczy. Kruche, korzenne ciasteczka tworzą na wierzchu wyjątkową, chrupiącą warstwę, nadając ciastu charakteru. To idealny deser na grudniowe popołudnia, świąteczne spotkania i rodzinne kolacje, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, pachnącego i wyjątkowo przytulnego.

Składniki (na blachę o wymiarach około 25x25cm)::

  • 3 jajka
  • 75g cukru
  • 85g mąki
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Na krem:

  • 250ml kremówki
  • opakowanie mascarpone
  • łyżeczka esencji waniliowej

Na nadzienie jabłkowe:

  • 3 duże jabłka
  • 150ml soku jabłkowego
  • 2 czubate łyżeczki budyniu śmietankowego
  • płaska łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • 12 ciasteczek typu barbakanki lub innych korzennych

 

Przygotowując biszkopt, ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę do piernika, delikatnie mieszając do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 20–25 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Do przygotowania nadzienia jabłkowego obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dajemy je do rondelka, z około 50 ml soku, a następnie chwilę podgrzewamy aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną. Budyń mieszamy z resztą soku i wlewamy do gorących jabłek, chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie dodajemy ją do masy jabłkowej i mieszamy do rozpuszczenia. Całość odstawiamy, by nadzienie przestygło, ale nadal pozostało płynne.

 

Krem przygotowujemy, ubijając kremówkę z mascarpone i esencją waniliową, aż powstanie gładki, stabilny krem. Na wystudzony biszkopt wykładamy nadzienie jabłkowe, na nim rozsmarowujemy krem mascarpone. Wierzch ciasta dekorujemy całymi korzennymi ciasteczkami.

 

Gotowe ciasto chłodzimy przez kilka godzin, żeby warstwy dobrze się połączyły i dały idealne, równe kawałki.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *