Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała dynia piżmowa
- 4 łyżki kuskusu perlistego
- 4 łyżki ciecierzycy z zalewy
- 2 garście liści jarmużu
- 1 mała czerwona cebula
- łyżka rodzynek
- łyżka nasion granatu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki curry
- sól i pieprz od smaku
- łyżka oliwy i trochę do skropienia dyni
Sos tahini:
- polecam z tego przepisu
Nastawiamy piekarnik na 200° do nagrzania. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Miąższ nacinamy na krzyż nożem, uważając aby nie przebić się do skóry. Układamy dynię rozcięciem do dołu i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie możemy wstawić wodę na kuskus, dobrze ją posolić i ugotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy. Możemy także zalać rodzynki odrobiną wrzątku do napęcznienia.
Po 15 minutach wyciągamy dynię z piekarnika, ale nie wyłączamy go. Obracamy dynię nacięciami do góry, skrapiamy z wierzchu oliwą, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i wstawiamy na kolejne 30 minut do piekarnika.
W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę. Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy łodygi i siekamy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią cebulę i smażymy, aż się zeszkli, około 304 minuty. Do cebuli dodajemy przyprawy – kumin, cynamon, curry i smażymy jeszcze minutę. Do tego dodajemy jarmuż i 2 łyżki wody, dusimy chwilę aż jarmuż straci na obojętności i lekko zmięknie – około 30-4 minuty. Na sam koniec dodajemy kuskus, odsączone rodzynki oraz ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze minut, do podgrzania się wszystkich dodanych składników.
Wyciągamy dynię i ostrożnie aby się nie oparzyć, wydrążamy upieczony miąższ który następnie dodajemy do farszu , rozgniatamy widelcem i mieszamy. Do wydrążonej dyni, przekładamy przygotowany farsz, nie żałujemy, musi się zmieścić całość przygotowanego farszu. Wstawiamy jeszcze na 15 minut do zapieczenia.
W tym czasie przygotowujemy sos i wydłubujemy pestki granatu jeśli wcześniej ich nie mieliśmy przygotowanych.
Dynię wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz do serwowania. Posypujemy pestkami granatu z wierzchu i obficie polewamy sosem, którego resztę podajemy aby dolewać sobie podczas jedzenia.