Pieczona nadziewana dynia piżmowa

Drukuj
15.10.2025   Magda

Jak tylko pojawiają się w warzywniaku dynie wszelakich rodzajów, to można śmiało powiedzieć że jesień w pełni. Zdecydowanie jesień smakuje dynią, przygotowywaną na słodko i słono, dla mnie w każdej odsłonie przepyszna. Na początek sezonu dyniowego serwuje sobie pieczoną faszerowaną dynię piżmową z pachnącym, inspirowanym indyjskimi smakami farszem. Znajdziemy w nim perlisty kuskus, ciecierzyce, jarmuż i rodzynki. Do tego wachlarz aromatycznych przypraw. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje – idealne na rozpoczęcie sezonu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 4 łyżki kuskusu perlistego
  • 4 łyżki ciecierzycy z zalewy
  • 2 garście liści jarmużu
  • 1 mała czerwona cebula
  • łyżka rodzynek
  • łyżka nasion granatu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz od smaku
  • łyżka oliwy i trochę do skropienia dyni

Sos tahini:

 

Nastawiamy piekarnik na 200° do nagrzania. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki. Miąższ nacinamy na krzyż nożem, uważając aby nie przebić się do skóry. Układamy dynię rozcięciem do dołu i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. 

 

W tym czasie możemy wstawić wodę na kuskus, dobrze ją posolić i ugotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przelewamy. Możemy także zalać rodzynki odrobiną wrzątku do napęcznienia.

 

Po 15 minutach wyciągamy dynię z piekarnika, ale nie wyłączamy go. Obracamy dynię nacięciami do góry, skrapiamy z wierzchu oliwą, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i wstawiamy na kolejne 30 minut do piekarnika.

 

W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę. Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy łodygi i siekamy na drobno. 

 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią cebulę i smażymy, aż się zeszkli, około 304 minuty. Do cebuli dodajemy przyprawy – kumin, cynamon, curry i smażymy jeszcze minutę. Do tego dodajemy jarmuż i 2 łyżki wody, dusimy chwilę aż jarmuż straci na obojętności i lekko zmięknie – około 30-4 minuty. Na sam koniec dodajemy kuskus, odsączone rodzynki oraz ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze minut, do podgrzania się wszystkich dodanych składników.

 

Wyciągamy dynię i ostrożnie aby się nie oparzyć, wydrążamy upieczony miąższ który następnie dodajemy do farszu , rozgniatamy widelcem i mieszamy. Do wydrążonej dyni, przekładamy przygotowany farsz, nie żałujemy, musi się zmieścić całość przygotowanego farszu. Wstawiamy jeszcze na 15 minut do zapieczenia.

 

W tym czasie przygotowujemy sos i wydłubujemy pestki granatu jeśli wcześniej ich nie mieliśmy przygotowanych.

 

Dynię wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz do serwowania. Posypujemy pestkami granatu z wierzchu i obficie polewamy sosem, którego resztę podajemy aby dolewać sobie podczas jedzenia.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *