Makaron z fenkułem i serem pleśniowym

Drukuj
20.01.2015   Magda

Fenkuł z serem pleśniowym to brzmi wykwintnie! Jeśli chce się zrobić dobre wrażenie na drugiej połówce, efekt będzie murowany. Danie sprawia wrażenie czasochłonnego i  wymagającego kuchennej wirtuozji… Oczywiście, zawsze można zataić fakt, że przygotowanie, tak naprawdę, zajmuje chwilę i największym wyznaniem jest ugotowanie makaronu al dente… bo przecież czego się nie robi, aby wypaść jak najlepiej 😉

Składniki(na 2 porcje): 

  • 1 mały fenkuł lub pół dużego (około 400g)
  • 1 średnia cebula
  • około 40g sera z niebieską pleśnią
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • dobry chlust białego wytrawnego wina
  • 200g makaronu – u mnie mafalde corte
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie kroimy warzywa – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy w piórka, fenkuła myjemy, usuwamy twardy głąb i kroimy w cieniutkie plasterki. Zostawiamy natkę do przybrania. Po tych przygotowaniach, woda na makaron powinna już wrzeć, dodajemy sól i gotujemy makaron al dente.

 

Na patelnię dajemy masło  i podgrzewamy, następnie wrzucamy cebulę oraz fenkuł i smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut, aby warzywa zmiękły i lekko się podpiekły. Następnie, dodajemy sól, grubo mielony pieprz, podlewamy winem i dusimy do odparowania.

 

Do cebuli i fenkuła dolewamy kremówkę oraz dodajemy kawałki sera – całość mieszamy i podgrzewamy do chwili aż ser się rozpuści. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i podajemy jeszcze gorące przybrane posiekaną natką funkułu. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *