Składniki(na 2 porcje):
- 1 mały fenkuł lub pół dużego (około 400g)
- 1 średnia cebula
- 150g sera z niebieską pleśnią
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- dobry chlust białego wytrawnego wina
- 250 g makaronu penne
- sól i biały pieprz do smaku
Wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie kroimy warzywa – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy w piórka, fenkuła myjemy, usuwamy twardy głąb i kroimy w kilkumilimetrowe plasterki. Zostawiamy natkę do przybrania. Po tych przygotowaniach, woda na makaron powinna już wrzeć, więc gotujemy makaron al. dente.
Na patelnię wlewamy oliwę i podgrzewamy, następnie wrzucamy cebulę i szklimy ją przez około 3 minuty. Potem, dodajemy fenkuła i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie, dodajemy sól, grubo mielony pieprz, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, aby wino odparowało.
Do cebuli i fenkuła, dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy, chwilę mieszamy aby ser się zagrzał i zaczął rozpuszczać. Po chwili dodajemy śmietankę kremówkę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i wszystko razem dusimy przez 3 minuty – po tym czasie ser powinien się rozpuścić i stworzyć ze śmietanką gęsty sos. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i podajemy jeszcze gorące przybrane nacią selera.