Składniki(na 2 porcje):
- 1 mały fenkuł lub pół dużego (około 400g)
- 1 średnia cebula
- około 40g sera z niebieską pleśnią
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- dobry chlust białego wytrawnego wina
- 200g makaronu – u mnie mafalde corte
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie kroimy warzywa – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy w piórka, fenkuła myjemy, usuwamy twardy głąb i kroimy w cieniutkie plasterki. Zostawiamy natkę do przybrania. Po tych przygotowaniach, woda na makaron powinna już wrzeć, dodajemy sól i gotujemy makaron al dente.
Na patelnię dajemy masło i podgrzewamy, następnie wrzucamy cebulę oraz fenkuł i smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut, aby warzywa zmiękły i lekko się podpiekły. Następnie, dodajemy sól, grubo mielony pieprz, podlewamy winem i dusimy do odparowania.
Do cebuli i fenkuła dolewamy kremówkę oraz dodajemy kawałki sera – całość mieszamy i podgrzewamy do chwili aż ser się rozpuści. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, mieszamy i podajemy jeszcze gorące przybrane posiekaną natką funkułu.