Składniki (na około 20 ciasteczek):
- 100g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 150g mąki pszennej i dodatkowo do podsypania
- 40g cukru pudru
- 50g mielonych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 40g czekolady deserowej
- łyżka dżemu brzoskwiniowego – samej galaretki, bez owoców
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Do nich dodajemy mielone orzechy, kawałki miękkiego masła i żółtko. Wszystko wyrabiamy rękami na elastyczne ciasto.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik na 180°. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe gwiazdki, które przekładamy na wyłożoną blachę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Gdy ciasteczka ostygną, połowę z nich smarujemy odrobiną dżemu i sklejamy z drugą połową niewysmarowanych ciasteczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą rozprowadzamy równomiernie na każdym ciasteczku za pomocą noża. Zostawiamy do zastygnięcia.