Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 3 jajka
- 100ml oleju
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
Rabarbar:
- 5 łodyg rabarbaru
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w około centymetrowe kawałki. Przekładamy rabarbar na patelnie, dodajemy do niego masło i cukier. Smażymy na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok, zmiękną i delikatnie się skarmelizują.
W międzyczasie, formę do pieczenia dokładnie smarujemy masłem – przed przygotowaniem tego ciasta upewnijmy się że nasza forma jest szczelna. Gotowy rabarbar odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wbijamy jajka i zaczynamy ubijać, stopniowo dodając cukier. Ubijamy do uzyskania puszystego, jasnożółtego kremu. Następnie do jajek dodajemy po łyżce śmietany nie przestając ubijać. Ciągle ubijając dodajemy w trzech porcjach na przemian suche składniki i przygotowany olej , zaczynając od suchych i kończąc na suchych składnikach. Dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Na dno formy do pieczenia wykładamy ostudzony rabarbar razem z gęstym sokiem. Na rabarbar wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie, na ciasto kładziemy talerz lub paterę i odwracamy razem z formą. Ostrożnie, bo ciasto jest jeszcze gorące, a owoce na dnie jeszcze bardziej, ściągamy obręcz formy oraz spód. Jeszcze gorące ciasto oprószamy z wierzchu cukrem pudrem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.