Składniki (na 2 porcje zupy):
- 4 średnie cebule
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 0,5 l gorącego bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Pesto pietruszkowe:
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – im mniejsza będzie kostka z ziemniaków, tym szybciej się one ugotują. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę. Smażymy około 7 minut, aby trochę zmiękła. Następnie dodajemy ziemniaki i jeszcze wszystko razem smażymy, aby cebula się lekko zrumieniła. Następne dodajemy bulion warzywny, zagotowujemy. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu gdy ziemniaki i cebula będą miękkie (10-15 minut).
W międzyczasie zajmujemy się robieniem pesto – na suchą patelnie wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy około 5 minut często wstrząsając patelnią, aby równomiernie się zrumieniły. Dajemy mu chwilę ostygnąć. Umytą natkę pietruszki drobno szatkujemy i przekładamy do moździerza (jeśli nie mamy moździerza, możemy zrobić pesto za pomocą robota kuchennego). Do pietruszki dodajemy słonecznik, sól, pieprz i zaczynamy ucierać. Po chwili, dodajemy oliwę z oliwek cały czas ucierając. Ucieramy do chwili, gdy uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję – ja lubię jak zostają większe kawałki słonecznika.
Po upływie czasu gotowania, zupę ściągamy z gazu i dokładnie blendujemy. Podajemy gorącą z solidną porcją pesto na wierzchu.
Smakowite masz te zupki kremy:)
Mmmmmm krem cebulowy to coś dla mnie <3 Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂